Упозорење директора музеја Аушвиц: Горе је него уочи Другог светског рата

Поделите:

“Сведочимо о поновном рађању најгорих врста популизма и ксенофобије.. и то јако узнемирује”, рекао је Пјотр Цивински

Са становишта морала, стање у свету данас је горе него што је било уочи Другог светског рата, оценио је директор Државног музеја Аушвиц Биркенау Пјотр Цивински.

Европа и свет суочавају се са поновним рађањем популизма и са говором мржње, антисемитизмом, ксенофобијом и избегавањем одговорности, рекао је Цивински и нагласио да је то историјско место доказ докле може да доведе људска мржња и изостанак реакције на зло.

“Сведочимо о поновном рађању најгорих врста популизма и ксенофобије.. и то јако узнемирује”, рекао је Цивински, који је од 2006. директор музеја у пољском граду Освјенћим.

Управо је Аушвиц “доказ до чега може да доведе мржња”, нагласио је Цивински и истакао да музеј “покушава да прикаже механизам зла које се овде догодило како би се људи подстакли да размисле и анализирају своју одговорност данас”, преноси Индеx.хр.

Он објашњава да се у време рата, помагање Јеврејима кажњавало смрћу, а информације су се споро шириле.

“Данас знамо све и то у реалном времену. Нисмо у рату. А у смислу помоћи не догађа се много више него онда”, казао је Цивински.

Од 14. јуна 1940, када је прва група од 728 пољских политичких затвореника довезена у логор, до његовог ослобођења 27. јануара 1945, у Аушвиц је депортовано 1,3 милиона људи, међу њима 1,1 милион Јевреја, којих их је страдало више од милион, а највише из Мађарске и Пољске. Укупно је у холокаусту убијено шест милиона Јевреја.

 

 

 

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here