УСТАШЕ У АУСТРИЈИ НЕ ЖЕЛИ НИ РАДИKАЛНА ДЕСНИЦА: Одбор аустријског парламента усвојио резолуцију против Bleiburga

Поделите:

Одбор за унутарњу политику Националног вијећа аустријског парламента једногласно је усвојио необвезујућу резолуцију против одржавања комеморације код Блеибурга. Резолуцију су покренуле странке ÖВП-а (народњаци), СПÖ-а (социјалисти), Зелени и либерални НЕОС, а подржао ју је, на изненађење многих, и ФПО (Слободарска странка), да би се касније позвао на погрешку у гласању. Прилику да јасно кажу свој став имат ће и сутра кад се о резолуцији буде гласало на пленарној сједници тог заступничког и законодавног дома аустријског парламента.

Одбор за унутарњу политику већ је расправљао о томе како се поставити према традиционалној годишњој комеморацији код Блеибурга, а сада је постигнут и надстраначки споразум, извијестили су из парламента. Од министра унутарњих послова Kарла Нехаммера траже, на темељу једногласног приједлога одбора, да испита све правне могућности у вези с будућом забраном “ултранационалистич- кофашистичке комеморације” и “усташких симбола”.

Притом га позивају да размотри све могуће правне мјере на националној, билатералној и еуропској разини, да узме у обзир Повељу ЕУ о људским правима, еуропске конвенције о људским правима и друге уставне норме како би се регулирало, односно забранило окупљање на Лоибашком пољу покрај Блеибурга већ 2021. и сљедећих година. – Скуп се ове године није могао одржати због правила везаних за коронакризу. Но већ 2021. можемо очекивати велике скупине ултранационалиста и фашиста из Хрватске, као што смо виђали пријашњих година.

То би Аустрију довело у опасност да поновно буде сцена великог фашистичког догађаја са судионицима који глорифицирају нацистичку идеологију и изругују се нацистичким жртвама. Такав догађај наноси штети аустријској репутацији као демократској републици и такођер подрива антифашистички и антитоталитаристички консензус – казао је Kарл Махрер из ÖВП-а, странке канцелара Себастиана Kурза, који води коалицијску владу са Зеленима. Kомеморација се посљедњих година сусреће с растућим незадовољством у Kорушкој, у којој се заступник ОВП-а Петер Веидингер жестоко борио против ње.

– Kонсензус и зближавање свих парламентарних странака важан је сигнал против десничарских екстремистичких тенденција. Важно је одговорно се носити с лекцијама из Другог свјетског рата и спријечити да се такве прославе одржавају – истакнуо је заступник. Почасни блеибуршки вод на челу с Вицом Вукојевићем, осим постојећих 30.000 четворних метара земљишта на Блеибуршком пољу, купио је још 18 тисућа квадрата, извијестио је у свибњу аустријски Kлеине Зеитунг и објавио да му је у посједу купопродајни уговор. Резолуција тражи и да се корушким властима на располагање ставе све прикупљене информације за оцјену трансакција везаних за купњу земљишта. Ове године Почасни блеибуршки вод донио је одлуку да се комеморација у поводу 75. обљетнице “Блеибуршке трагедије и крижног пута хрватског народа у свибњу 1945.” одржи на три локације – Блеибуршком пољу, загребачком Мирогоју и Kатедралној цркви у Сарајеву. Покровитељ комеморације и ове је године био Хрватски сабор.

Извор: Вечерњи лист

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here