Уставом СПЦ предвиђено је да Темељни уговор потписује патријарх као у случају Босне и Хрватске

Поделите:
Демократски фронт једногласно је подржао захтев народа који је литијама месецима протестовао против “Закона о слободи вјероисповијести” и као услов формирања власти поставио захтев за укидање реченог закона и потписивање Темељног Уговора са Српском Православном Црквом.
Иако Епископски Савет који је формиран одлуком Сабора СПЦ 2006. године, с циљем регулисања статуса имовине СПЦ у Црној Гори није успео да договори са властима по Српску Цркву повољан Закон, у новонасталој ситуацији не би требало да буде проблема и Епископски Савет иако му је де факто доношењем Закона у Парламенту Црне Горе децембра 2019. истекао мандат и мисија, могао би с благословом Патријарха и Синода да допринесе изради текста новог Закона и Уговора.
Овакав развој ситуације заправо је још почетком фебурара 2020 тражио митрополит Амфилохије у писму премијеру Марковићу. Тадашњи премијер Црне Горе Душко Марковић навео је, да државни врх Црне Горе остаје отворен за закључивање Темељног уговора са Црквом, али искључиво са – Митрополијом црногорском-приморском.
Свакако као полазна платформа за потписивање овог Уговора би послужили Уговори који су већ потписани са Републиком Хрватском и Босном и Херцеговином, а које је у име Српске Православне Цркве потписао Патријарх, како је и предвиђено важећим Уставом СПЦ. Ти Уговори су прошли све законске процедуре у тим државама и представљају темељ права и обавеза за Митрополије и Епархије СПЦ у тим државама.
Тиме би коначно проблем црквене имовине био враћен у легалне оквире у складу са европском праксом. Подсећамо да Црна Гора такође има потписане Уговоре са Римокатоличком Црквом и са Исламском Заједницом.
Видовдан
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here