Увијек јадиковке након српских промашаја и глупости! Накнадна “памет” доћи ће нам главе!

Поделите:

Шта је овдје спорно?  С аспекта легалитета није ништа спорно, јер су за избор директора Обавјештајно-безбједносне службе /агенције/ Босне и Херцеговине своју сагласност дали и српски представници у заједничким институцијама БиХ.

С аспекта легитимитета много тога је дискутабилно.
Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ је Осман Мехмедагић, звани “Осмица”. На ту функцију изабран је искључивом заслугом лидера СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.
О именовању Мехмедагића, који је био начелник Одјељења за тајно праћење и обезбјеђење личности у ОБА све је познато. Иако је његова биографија била спорна из више углова. Његово име доводи се у везу са ратним злочинима почињеним над колоном војника ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици у мају 1992. године. Чак је Мехмедагић био неприхватљив и за САД и CIA, али све спекулације падају у воду ако се зна да су српски представници у заједничким институцијама БиХ дали своју сагласност на избор Мехмедагића на тако значајну функцију у систему безбједносних служби у Босни и Херцеговини.
Мехмедагић је некадашњи припадник тајне бошњачке службе Агенција за истраге и документацију (АИД) којој се приписују многе негативне ствари и злодјела у току рата и након његовог завршетка, мада (АИД) никада званично није престао са радом.
Мехмедагић Осман, звани “Осмица”, каријеру је започео 1984. године у Служби државне безбједности (СДБ) тадашњег Републичког секретаријата унутрашњих послова, а 1991. и 1992. године радио је у 5. управи СДБ-а, која је била задужена за обезбјеђење личности и објеката тадашње Републике БиХ.
Начелник у Одјељењу за обезбјеђење предсједника Алије Изетбеговића и објекта Предсједништва тзв. РБиХ постаје ратне 1993. године, како је стајало у званичним документима, а у пракси је био припадник муслиманске ратне јединице “Бисери”. Послије завршетка рата остао је начелник тог одјељења. Главни посао му је био – шеф обезбјеђења и пратилац оснивача СДА Алије Изетбеговића.
Мехмедагић је радио у АИД-у као оперативац на истраживању и документовању ратних злочина, а као инспектор за ратне злочине био је ангажован и у тадашњој Федералној обавјештајној служби. Након међународне интервенције, а по налогу високог представника у БиХ и супротно Дејтонском споразуму – декретом је оснивана јединствена /заједничка/ Обавјештајно-безбједносна агенција Босне и Херцеговине, уједињена од три националне ратне и послије ратне обавјештајне службе /српске, бошњачке и хрватске/. ОБА почиње да функционише 2004. године, када по аутоматизму у ту службу прелази и “Осмица”.
Али, нама Србима који смо такође радили у бившој Државној безбједности предратне БиХ, Мехмедагић је остао у сјећању као тјелохранитељ Алије Изетбеговића, касније је постао и шеф личног обезбјеђења Изетбеговића /наслиједио Хариса Луковца/.
 
На слици из ратног Сарајева у пратњи
Алије Изетбеговића /десно/ је Осман Мехмедагић “Осмица”.
У другом реду је Алијин син Бакир Изетбеговић.
Да закључим. Поново је ОБА БиХ дошла у жижу јавности због прислушкивања и праћења највиших званичника и функционера Србије. Не треба заборавити да ОБА БиХ није ништа урадила на расвјетљавању покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића приликом прошлогодишњег боравка у Поточарима у Сребреници.
—————————————————-
НАПОМЕНА:
Као посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине у два мандата, од 2006. до 2014. године и као члан Комисије за надзор над радом ОБА могу да кажем само ово. Није спорно да ОБА има најсавременију техничку опрему за праћење и прислушкивање. И то је све што могу рећи, као и то да се овакве ствари /прошлогодишњи покушај убиства Вучића и садашње афере око праћења и прислушкивања/ у том времену нису могле дешавати.
Предсједник садашње парламентарне Комисије за надзор над радом ОБА је Србин и ако он о свему шути, не знам зашто бих се овим стварима ја бавио, осим овако у једном општем тексту прихватљивом за јавност и без откривања било каквих безбједносних информација.

Славко Јовичић Славуј 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here