Уводи се потпуна забрана физичког кажњавања деце

Поделите:

Циљ предложене измене Породичног закона није кажњавање родитеља, већ њихова едукација о ненасилним методама васпитавања

Најновијим изменама и допунама Породичног закона стихови Душка Радовића „Туците своју децу чим приметите да личе на вас” и званично одлазе у законски заборав. Како у разговору за „Политику” ексклузивно најављује Драган Вулевић, посебни саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, изменама закона уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе физичке силе приликом васпитања детета. Међутим, смисао увођења ових забрана није кажњавање, већ едукација родитеља о ненасилним методама васпитања.

– Нико неће ићи у затвор, нити ће бити лишен родитељског права ако је дете добило ћушку, чвргу или ударац по гузи. Родитељима ће бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања, и то у оквиру саветовалишта за брак и породицу, развојних саветовалишта, школа за родитеље… Ми смо свесни да нећемо добити резултате за годину дана, јер је мењање ставова и понашања процес за који је потребно време. Шведска је седамдесетих година увела забрану физичког кажњавања деце, па данас скоро петина њих физички дисциплинује своју децу – истиче наш саговорник.

Он подсећа да је садашњим законом већ предвиђено (делимично) лишење родитељског права ако родитељ континуирано спроводи физичко кажњавање, које се може означити као злостављање детета. Циљ измена закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање детета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

– Изменама и допунама Породичног закона промењене су неке одредбе које се тичу усвојења детета, јер у актуелном закону родитељ може означити потенцијалног усвојитеља за своје дете, у случају да више није у стању да води рачуна о њему и жели да се одрекне родитељског права. Пошто се у пракси дешавало да се деца на овај начин продају, одлучили смо да ту одредбу избацимо. Осим тога, родитељ може предложити, али не и одлучити ко ће бити старатељ детета након његове смрти. Та особа ће имати приоритет приликом одлучивања о додељи старатељства – објашњава Драган Вулевић.

Додаје да је по слову садашњег закона министар тај који даје сагласност за инострана усвојења, у ситуацији када је разлика у годинама између усвојитеља и детета већа од 45 година, као и када појединац жели да усвоји дете.

Наш саговорник истиче да се мења и члан закона који се тиче старосне границе неопходне за изражавање мишљења детета у свим административним и судским поступцима у којима се одлучује о његовом животу. По садашњем закону, дете које је навршило десету годину живота може слободно и непосредно изразити своје мишљење у сваком судском и управном поступку у коме се одлучује о његовим правима, а изменама закона предвиђено је да дете може да одлучује ако разуме о чему је реч, без обзира на то колико година има.

Изменама закона предвиђено је избацивање института потпуног или делимичног лишења пословне способности, јер то води у социјалну смрт. Старатељ више неће бити „друго ја” штићеника и неће одлучивати уместо њега, већ ће помагати штићенику да самостално доноси одлуке које су у његовом најбољем интересу.

Кад је реч о превентивном надзору у вршењу родитељског права, законодавац је задржао право центра за социјални да одлучује у ситуацији у којој, примера ради, родитељи не могу да се сложе око имена или презимена детета или премаше законски рок од 30 дана за давање имена детету.

Драган Вулевић примећује да су измене и допуне Породичног закона ограниченог домена, јер може да се измени само трећина одредби. Истиче да су представници ресорног министарства свесни да комплексност породичних и родитељских односа превазилази измене и допуне Породичног закона – овим законом нису решена питања сурогат родитељства, усвајања деце у хомосексуалним заједницама, медицински потпомогнутог родитељства, оплодње након смрти оца његовим полним ћелијама…

– Ми смо се бавили породичним односима који у постојећем закону нису решени на адекватан начин и нису испратили животне промене, а углавном се тичу односа родитеља и детета. У Министарству правде већ три године се на јавној расправи налази нацрт грађанског законика којим се регулише правни статус истополних заједница, сурогат материнство и други сегменти медицински потпомогнутог родитељства – истиче Вулевић.

Брачне и ванбрачне заједнице

По слову Породичног закона деца рођена у брачним и ванбрачним заједницама имају једнака права, као и (ван)брачни партнери кад је реч о породичним односима. Међутим, ванбрачни партнери нису изједначени са брачним кад је реч о наслеђивању имовине и пензије, остваривању права на породичну пензију, немају право да буду здравствено осигурани преко партнера, нити имају право да одлучују о његовом лечењу, када се он налази у стању коме.

„Ова права морају да се регулишу другим законима који уређују наследне односе, пензијско-инвалидско осигурање и здравствену заштиту”, закључује наш саговорник.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here