Узбуна код инвалида

Поделите:

Удружења особа са инвалидитетом тврде да остају без сектора у Министарству. Надлежни кажу да то није тачно, и да ће наставити бригу о овим људима

ЈЕДАН од првих потеза Зорана Ђорђевића, новог министра за рад, јесте укидање сектора за заштиту особа са инвалидитетом. Како “Новости” незванично сазнају, помоћник министра за ову област Драган Тодоровић је добио отказ, а брига о инвалидима пребачена је у сектор социјалне заштите.

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања нисмо успели да добијемо информацију шта се тачно догодило. И поред тврдњи организација инвалида да су остали без сектора, надлежни тврде да то није случај, а на постављена питања добили смо кратак одговор да Министарство континуирано води бригу о особама са инвалидитетом и правима која оне остварују.

Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије, каже да је Национална организација инвалида Србије у уторак имала хитан састанак овим поводом и да траже хитан пријем код министра Ђорђевића.

– Још немамо званичну информацију него смо чули од запослених у Министарству са којима смо годинама сарађивали – каже наш саговорник. – Деценијама смо се борили за свој сектор и добили га, коначно, пре 14 година. Уз помоћ запослених изборили смо многе законе и остварили многа своја права.

Особе са инвалидитетом су уз помоћ сектора оствариле права у свим системима заштите у оквиру нашег правног система, као што су област социјалне заштите, здравствене, породично-правне заштите деце и породице, област васпитања и образовања, запошљавања и радних односа, пензијског и инвалидског осигурања, саобраћаја, области пореско-правног система, становања.

Стошић наглашава да их је министар у телефонском разговору питао одакле им информација о укидању сектора. Како тврди, није хтео ни да потврди, а ни да демантује њихове наводе.

– Гашењем сектора губимо тло под ногама. Он је био организациона јединица Владе и наша веза са државом – каже Стошић. – У Србији има око 500 удружења инвалида, која окупљају око 800.000 особа са инвалидитетом. Сада губимо комуникације, препуштени смо сами себи. У неким државама постоје чак и министарства која се баве питањима инвалида, а код нас се и сектор укида. Нама није важно ко је на челу сектора, већ нам је само битно да он постоји.

ПИСАЛИ ПРЕМИЈЕРКИ

НАЦИОНАЛНА организација инвалида Србије упутила је писмо и премијерки Ани Брнабић. Како кажу, још нису добили никакав одговор, али очекују да ће им она помоћи.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here