Узрок трагедије у Лондону – лакозапаљива изолација и улепшавање зграде

Поделите:

И стручњаци и политичари указују да је недавно улепшавање стамбене зграде за сиромашне – да би њен изглед био прихавтљивији за богате суседе, узрок погибије 12 људи и повређивања неколико десетина у страховитом пожару у Лондону у среду, пише технолошки сајт Гизмодо.

Солитер “Гренфел” од 24 спрата је део државног комплекса социјалних станова у “Краљевској четврти Кенсингтон и Челси” – делу Лондона чувеном по огромном имовинским разликама јер су ту и неке од најскупљих некретнина у свету, а ту су и домови неких од најсиромашнијих житеља британског главног града.

Многи од социјалних случајева који су живели управо у солитеру “Гренфел” кажу да су се власти годинама оглушивале о њихова упозорења да је зграда опасна. Властι су 12,8 милиона долара платиле реновирање солитера завршено пре само годину дана, маја 2016, а сада се, пише Гизмодо, показало да су неке одлуке донете у име улепшавања могле бити узрок смртоносног пожара.

Један циљ радова на тој згради је био да она изгледа лепше суседима јер у планским документима која је објавио лондонски лист “Индипендент”, пише да ће нова алуминијумска оплата фасаде “унапредити њен изглед, посебно када се гледа из околног подручја”.

У “околном подручју” живе неки од најбогатијих становника Лондона, наводи Гизмодо, подсећајући да је ту и Нотинг хил, четврт позната из истоименог филма с Хјуом Грантом пре двадесетак година, који је делом показао управо те социјалне разлике.

Иако алуминијумска оплата фасаде која штити зграду од кише, није нужно лоша опција, показало се да је између ње и старе фасаде постављен јефтин изолациони материјал јер је изолациони материјал отпоран на ватру веома скуп. То већ и на први поглед јесте лоше решење, указује Гизмодо.

Ватрогасни инспектор Арнолд Тарлинг је објаснио за “Индипендент” да “оплата фасаде прави ваздушни тунел и, уз то, материјал који се запали, заробљава између оплате и зграде”. Тако је у пожару зграде “Гренфел” “запаљена изолација остала унутра, а да алумињумске оплате није било, једноставно би отпала са зграде”.

Мајк Пенинг, посланик и бивши министар ватрогасне службе, такође је рекао да је “оплата очигледно помогла ширење пожара”.

Таквих пожара је било и другде – за прошлу Нову годину је Хотел “Даунтаун” у Дубаију изгорео јер оплата фасаде “није била у складу с противпожарним стандардима”, док су у Дубаију на сличан гореле и зграде обложене алуминијумом, баш као и лондонска.

Док британска фирма која је лане реновирала зграду са 120 социјалних станова “Гренфел”, после пожара тврди да је “све урадила по стандардима”, удружење њених станара показује доказе да се годинама жалило на опасне услове у њој, укључујући “сталне ударе напона струје”, погрешно постављене електро-каблове, чак и изостанак мера за случај несреће каква се на крају догодила.

Станари документују и да су упозоравали власти да је стање такво да је “катастрофа неизбежна, и само је питање времена када ће се десити”.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here