Vanredno stanje u Podgorici – došli srpski fudbaleri

Podelite:

Karata za utakmicu Crna Gora – Srbija nema u slobodnoj prodaji, fudbalsku ekspediciju iz Beograda dočekala je policija, a planirano je zatvaranje kafića, kafana i butika, kao da je policijski čas

Prva fudbalska utakmica između reprezentacija Crne Gore i Srbije zakazana je za četvrtak od 20:45 časova. I dok svi očekuju pravi fudbalski spektakl dve „bratske“ reprezentacije doskora zajedničke države, što potvrđuju i reči predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore Dejana Savićevića – „neka pobedi bolji“, istinske ljubitelje fudbala razočarala je odluka organizatora, prema kojoj za meč sa Srbijom neće biti karata u slobodnoj prodaji.

To je definitivno potvrdio i portparol FSCG Branko Latinović, pravdajući to nikad većim brojem zahteva za kupovinu ulaznica putem rezervacije.

– Slobodne prodaje ulaznica za utakmicu Lige nacija protiv Srbije neće biti. Sve karte su prodate putem trebovanja. Zahtevi koji su stigli u Fudbalski savez bili su takvi da bi mogli popuniti duplo veći kapacitet. Kompletan kontigent ulaznica kojih je bilo ukupno 10.700 prodat je fizičkim i pravnim licima, koja su u prethodnom periodu stalno trebovale ulaznice za utakmice naše fudbalske reprezentacije – kazao je Latinović.

Pored ove činjenice, koju su mnogi protumačili kao poruku da na tribinama stadiona pod Goricom u meču sa Srbijom mogu biti samo „podobni“ ili „odabrani“, FSCG je saopštio da je meč Crna Gora – Srbija takođe proglašen i utakmicom „visokog rizika“.

O tome govori detalj da je fudbalsku ekspediciju Srbije odmah po sletanju iz Beograda dočekala crnogorska policija, što je prema pisanju portala RTCG „ne tako čest potez“, koji pokazuje „koliko domaćin maksimalno ozbiljno shvata gostovanje Srbije u prvom istorijskom meču dve reprezentacije od osamostaljenja“.

U sklopu pojačanih mera bezbednosti, Uprava policije je takođe saopštila da će tokom čitavog „sportskog dana“ praktično sve ulice u centru Podgorice biti zatvorene za saobraćaj, a postoji mogućnost i da će centar grada biti praktično pust, zbog indicija da će se zabraniti rad kafana, lokala, butika i restorana…

Sve u svemu, čini se da se fudbalska utakmica Crna Gora – Srbija može primarno posmatrati iz dva ugla. Prvi je svakako onaj lepši, koji govori o neskrivenom prijateljstvu igrača, stručnih štabova i fudbalskih radnika obeju selekcija.

– U reprezentaciji Srbije imam mnogo drugova, biće pomalo neobično – priznaje kapiten crnogorske selekcije Stevan Jovetić.

Sa druge strane, u čitavu stvar je nažalost svoje prste ponovo uplela i politika, jer bi drugačije gotovo nemoguće bilo objasniti na osnovu kojih parametara je meč „bratskih selekcija“ proglašen visokorizičnim.

Kada je u pitanju nezadovoljstvo navijača zbog činjenice da se ulaznica za meč sa Srbijom po prvi put nije mogla kupiti ni na biletarnici, niti bez kopije lične karte, novinar sportske redakcije DAN Dejan Papić podseća da ni do sada kontigent karata koji se puštao u slobodnu prodaju prilikom nastupa crnogorske selekcije nije bio veliki, te da je uvijek bio nekih 1000 ulaznica.

Uzevši u obzir da je kapacitet stadiona pod Goricom „zbog bezbednosti“ smanjen za tih 1000 mesta, kao i da se za navijače srpske reprezentacije, odnosno Fudbalski savez Srbije po pravilima moralo obezbediti 5 odsto ulaznica, ovaj novinar nije previše iznenađen što ovog puta nije bilo karata u slobodnoj prodaji za crnogorske građane.

On ipak smatra da se možda i u ovom slučaju mogao obezbediti određeni kontigent ulaznica za narod.

– Moje mišljenje je da je trebalo pustiti barem 1000 ulaznica u slobodnu prodaju, ali i ono što je (u Fudbalskom savezu) rečeno, da su imali toliko trebovanja da bi ispunili i dva stadiona, sigurno je tačno. Jer ipak, Srbija je Srbija i jednom dolazi, a i ko zna kada će sledeći put – kaže Papić.

Sa druge strane, iskusni novinar Matija Nikolić smatra da je bilo potpuno nepotrebno fudbalsku utakmicu Crna Gora – Srbija proglašavati mečom visokog rizika, te da na taj način „crnogorska vlast stvara privid da se reprezentacija Srbije ovde ne voli, već da se gaje neka druga osećanja“.

On se u tom smislu posebno osvrnuo na detalj da je srpska selekcija dobila policijsku pratnju odmah po sletanju na podgorički aerodrom.

– Posebno je problematičan policijski doček reprezentacije Srbije, kao da se dočekuju najgori neprijatelji, a ne reprezentacija za koju navija većina građana Crne Gore. Od koga policija štiti srpske reprezentativce? Od naroda u Crnoj Gori sigurno ne, jer su nam oni u ovom trenutku najmiliji gosti, a dovoljno je ružno i što su gosti, jer bi ovde trebalo da se osećaju kao sa svojima – kaže Nikolić.

Naš sagovornik dodaje da je privid u javnosti koji se na taj način želi nametnuti može biti jako opasan, ali i da se takvo raspoloženje može produkovati samo po „diktatu vlasti“, što nikako nije i većinsko raspoloženje u Crnoj Gori.

– Što je manje građana Crne Gore za ovakvu politiku, to vlast besomučnije istrajava na ideji da napravi što veći jaz između Crne Gore i Srbije i između jednog istog naroda. To se kao uvijek prelamalo i na sportu i zato ovakve nemile situacije – kaže Nikolić.

– Kako god bilo, reprezentacija Srbije ima ogroman broj navijača u Crnoj Gori koji će bodriti njenu selekciju. Mnogima će biti svejedno ko će pobediti, jer i jednu i drugu reprezentaciju smatraju svojom, a građanima zaista nisu potrebne bilo kakve nemile scene na utakmicama bratskih reprezentacija. Ostaje da vidimo za šta se odlučila crnogorska vlast, koja i jedina može biti odgovorna za bilo kakav incident. Ipak, nadam se da će sport na kraju uspeti da prevlada sve tenzije – zaključuje on.

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here