Ванредно заседање Сабора СПЦ — потребан став о Косову

Поделите:

Ванредно јесење заседање Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве почеће 6. новембра у Патријаршији у Београду. Једна од тема Косово.

Како „Вечерње новости“ пишу, одлука о одржавању Сабора донета је током пролећног заседања.

Неименован извор рекао је за тај лист да су главни разлог одржавања Сабора проблеми у црквеном школству, али да ће сваки архијереј моћи да предложи проширење дневног реда, преноси Б 92.

„У врху СПЦ наводе и да ситуација у покрајини завређује расправу на највишем нивоу Цркве и наводе да је међу владикама снажна струја оних који желе да отворе и ово питање, како би СПЦ још једном заузела став о њему. Црква ће морати што пре да заузме коначан и јасан став о овом питању“, рекао је саговорник „Новости“.

Лист подсећа да је више високих црквених великодостојника од патријарха Иринеја тражило прошле године посебну саборску седницу посвећену КиМ.

sputnik

Поделите:

2 Коментари

 1. Свети Архијерејски Сабор СПЦ упутио је апел државницима да не дају сагласност на отуђење КиМ, упркос политичким притисцима.
  „У јавности се и даље сусреће идеја о подели КиМ између Србије и самопроглашене ’косовске државе‘. Притом се, свесно или несвесно пренебрегава чињеница да подела не би била ништа друго до признавања ’независне државе Косово‘ и поклањање највећег дела територије Покрајине. У светској историји нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Поделом би народ великог дела КиМ аутоматски био остављен на милост и немилост режиму тзв. државе Косово и погрому сличном оном из марта 2004. или би, под притиском и тихим терором био присиљен на егзодус“, наводи се у тексту, који су владике назвале „очинским апелом“.

  Спутњик 10.05.2018.
  https://rs.sputniknews.com/politika/201805101115564197-sabor-spc-kosovo-/

 2. Свети Архијерејски Сабор СПЦ заузео је и објавио став у мају ог.
  Објавите интегрални текст, јер – оваквим писањем провоцирате народ и вернике.
  Неће ваљда Свети Архијерејски Сабор СПЦ под притиском окупатора и њихових домаћих послужитеља да га измени.
  Спаси нас Боже
  СпасиБо!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here