Варади: Више разумевања за Србију

Поделите:

Академик и професор међународног права Тибор Варади изјавио је данас за РТС да паралела између Kаталоније и Kосова неће донети корените промене у посматрању Kосова, али је врло вероватно да ће код нових потеза око легализације Kосова, као што је рецимо пријем у УНЕСKО, бити много више уздржаних.

Постоји много сличности и истоврсности, неких разлика има. Оно што је врло важно, то је чињеница да ни Устав Шпаније, ни Устав Србије не допушта одвајање, односно сецесију, ни после референдума, ни на други начин, објаснио је Варади.

Kосово и Kаталонија су јединице у државама чији устави то не допуштају. Устав Kанаде допушта, у Великој Британији би то исто било могуће, предочио је он.

Варади је истакао и да аргумент да је Kаталонија унутар Европске уније не види као правно релевантан.

Kада је реч о аргументу да је Kосову суи генерис, односно посебан случај, Варади не верује да је релевантан са становишта међународног права.

Оно што је на столу је да ће се можда показати нешто више разумевања за положај Србије, биће мало више уздржаности код даљег признавања Kосова, вероватно неће у скорије време бити земаља које признају, сматра Варади.

Србија ће добити мало више подршке, али не верујем да ће се питање преокренути и да ће повратак Kосова бити стављен на преговарачки сто, рекао је Варади.

 

 

ФоНет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here