Вартоломеј: Свиђало се то нашој браћи Русима или не, они ће морати да се повинују одлукама Цариградске патријаршије јер немају избора

Поделите:

Цариградски патријарх Вартоломеј тврди да ће Руска православна црква пре или касније прихватити његову одлуку о давању „аутокефалности Украјини“. Наступивши на сједници управе грчке дијаспоре у Истанбулу, оцјенио је да „Русија нема други излаз“ јер су посебна права Цариградске патријаршије заснована на одлукама Васељенских сабора и да су „обавезујуће за цијело православље“, преноси портал „Националист“.

Вартоломеј је истовремено одбацио одлуку којом га је РПЦ прогласила расколником. Нагласио је да неће одустати од давања аутокефалности „цркви у Украјини“ и рекао је да је уверен да ће „Москва морати да се потчини“.

Сада наша патријаршија решава украјински црквени проблем на бази права која су јој дали канони светих сабора. Свиђало се то нашој браћи Русима или не свиђало, они ће морати да се повинују одлукама Цариградске патријаршије јер немају избора“, поручио је Вартоломеј.

Он је додао да Цариградска патријаршија у случају Украјине „спасава православље од опасности национализма и штити свјетску културу православља“.

Вартоломеј је рекао и да зна да Руси плаћају текстове против Цариградске патријаршије, односно да „воде црну пропаганду“ која бије по њој. Међутим, за ове своје тврдње није понудио никакве доказе.

Врх РПЦ је објавио да ће Вартоломеја сматрати расколником све док не повуче одлуке којима се упустио у признавање украјинских расколника и док се не извини за штету нанету православљу. Други човек у хијарархији РПЦ –митрополит Волоколамски Иларион – објавио је да је цариградска патријаршија сама себе лишила улоге координативног центра светског православља.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here