VARTOLOMEJ UBEĐIVAO SVETOGORCE DA JE UJEDINJENJE S RIMOKATOLICIMA „NEIZBEŽNO“

Podelite:

Dimitrios Arhontonis, ili takozvani „patrijarh Vartolomej“, smatra da Pravoslavlje i rimokatolicizam ne razdvajaju dogmati, već samo istorijske razlike, pa je zato jedinstvo među njima neizbežno.

         Vartolomej je izjavio da među pravoslavnim hrišćanima i rimokatolicima postoje samo istorijske razlike, ali ne i dogmatska neslaganja. On je ovo rekao za vreme svoje nedavne posete Svetoj Gori.

 „Savez pravoslavnih novinara“ (SPN) Rusije, pozivajući se na svoje izvore sa Svete Gore, izveštava da je Vartolomej, prilikom svoje posete manastiru Pantokrator, u prisustvu bratije i gostiju manastira, između ostalog, izjavio, da je ujedinjenje Pravoslavne Crkve s rimokatolicima neizbežno.

Vartolomej je, kao i svaki jeretik i raskolnik, sasvim izgubio razum, pa je ustvrdio da podela koja sada postoji između pravoslavnih i rimokatolika ima istorijski korene, i nije u sferi dogmata.

Arhontonis je u svom bezumlju otišao toliko daleko, da je čak izjavio da su rimokatolici „isti takvi hrišćani kao i mi“. Takođe je naglasio da je poklon dobijen od pape Franje – čestica moštiju Svetog Apostola Petra – dokaz raspoloženja Rimokatoličke „crkve“ prema Pravoslavnoj Crkvi.

Izvor „SPN“ Rusije je još javio da su za vreme Arhontonisovog govora bili prisutni iguman manastira Pantokrator arhimandrit Gavrilo, iguman manastira Ksenofont arhimandrit Aleksij, iguman manastira Vatoped arhimandrit Jefrem, bratija nekoliko obitelji i gosti. Većina braće manastira je posle takvih reči čelnika Fanara bila zbunjena, ali mu niko od prisutnih ništa nije prigovorio. Jedina reakcija prisutnih – posle reči šefa Fanara da je ujedinjenje s rimokatolicima neizbežno – bila je da je nekoliko monaha zaplakalo.

Takođe, očevici tvrde da mnogobrojno Arhontonisovo obezbeđenje nije dozvolilo nikom od bratije da zabeleži njegovu izjavu.

Podsećamo da smo ranije već izvestili da su se Vartolomej i iguman Ksenofonta molili rimokatolicima u Belgiji.

Podelite:

2 Komentari

  1. Kako nema razlike ima i to velike…
    Mozemo se ujediniti mozemo ali kad prihvate i priznaju pravoslavnu vjeru i njene dogmate😀

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here