Вартоломејева подвала: Шта је заправо добила „нова црква“ у Украјини

Поделите:

У ствари Порошенко није молио за независност нове цркве, већ за своје име у тексту Томоса. Сва битна питања које се тичу цркве биће решавана у Цариграду, митрополија ће имати веома лимитирана права. Украјина дефинитивно напушта дијаспору, и неће моћи да поставља свештенике у иностранству, што је губитак и новца и утицаја

Какав је Томос који је добила „нова црква“ у Украјини, из текста документа се закључује да Украјина није добила нову независну цркву, тако да ће се шизма у украјинском православљу само продубити.

На Бадњи дан, 6. јануара у Истанбулу васељенски патријарх Вартоломеј предао је Томос аутокефлности, документ писан од стране теолога из Фенера који је представљен на пергаменту који су радили иконографи Атоса представницима Украјине.

Украјински превод Томоса појавио се одмах након церемоније потписивања од стране Патријарха Вартоломеја у присуству проширене делегације Украјине 5. јануара. Мало касније јавно је објављен од стране предсједника Петра Порошенка, који је од Томоса направио кључни елемент његовог изборног програма.

Међутим, из текста документа се закључује да Украјина није добила нову независну цркву, тако да ће се шизма у украјинском православљу само продубити.

Карактеристично је да се у тексту Томоса помиње још једно име осим имена „Православна црква у Украјини“, „Најсветија црква у Украјини“ (то је име које Васељенска патријаршија позива друге православне цркве да користе када говоре о Украјинској православној цркви ОЦУ) На интернету је одмах то почело да се дешифрује као „Истанбулска црква Украјине“.

„Страна“ је анализирала шта Томос заправо значи:

Подређеност Васељенској патријаршији (Екуменској патријаршији)

Документ дефинише нову цркву као „спиритуалну ћерку“ Екуменске Патријаршије, која ће по свом статусу бити Митрополија предвођена Митрополитом Кијева и цијеле Украјине (владика Украјинске православне цркве, његово свештенство Митрополит Онуфри, и даље има исти статус као и раније и неће га се одрећи).

Текст Томоса садржи молбу свим свјетским православним црквама (њих 14) да признају украјинску „сестру“, која ће бити 15-та међу православним црквама у свијету.

Јурисдикција нове цркве ће се односити само на територију Украјине, неће се односити на стране жупаније. Сви дјелови дијаспоре ће дефинитивно бити искључиво подређени екуменској патријаршији.

Према овој одредби, права нове православне цркве су много ужа од права других цркава. Тако, цариградска, антиохијска, московска, грузијска, српска, румунска и бугарска патријаршија имају парохије и епархије изван територије своје главне надлежности. То значи да ове патријаршије брину о својим вјернима који желе да остану вјерни традицији док живе у иностранству.

Epifanij, prankeri
Поглавар „нове цркве“ у Украјини Епифаније , фото: Спутњик

Подређеност Вартоломеју директно чека пет других епископа украјинске православне цркве (кијевска патријаршија) који су раније од стране украјинскиг патријарха Филарета послати у стране жупаније.

Цариград ће такође постати последња инстанца за све неспоразуме између цркава. Штавише, у тексту пише да се одредбе могу схватити на следећи начин: ако дође до сукоба између хијерархија цркве и њеног лидера Епифанија, они ће моћи да ријеше проблем тако што ће се обратити Вартоломеју, и заобићи лидера нове цркве Епифанија.

Интересантно је да је право Цариграда да доноси пресудне одлуке оправдано његовим статусом као „центра православља“, као и упућивањем на нетачне тачке канона 4. Екуменског сабора у Калцедону.

Умјесто 17-те тачке канона, која се бави правном влашћу цариградског трона, у Томосу права Вартоломеја су оправдана упућивањем на забране брака  изречену монасима.

 

И мада је јасно да се такав иритирајући „клизоловке“ случајно нашао у документу, то истовремено ствара сумњу да се овакав историјски важан документ није добро припремао.

У међувремену, замјеник шефа предсједничке администрације, Ростислав Павленко, на својој фејсбук страници да се упркос наведеним чињеницама, нова црква сматра независном.

Истовремено, свештенство украјинске православне цркве московске патријаршије (чак и они који су раније имали позитиван став према аутокефалности) су изјавили да таква „аутокефалност“ коју је Украјинска православна црква добила њима дефинитивно није потребна.

Украјинска православна црква московске патријаршије, у свом тренутном статусу има много више независности од нове цркве која је под надзором Истанбула.

Милиони Истанбулу

Нова православна црква неће само легално и канонски бити зависна од Цариграда. Фенер ће имати значајне бенефите од креирања нове цркве.

Прво, текст помиње директну потчињеност одређених храмова и манастира Цариграду.

„Страна“ је већ писала да ће по споразуму између Порошенка и Патријарха Вартоломеја, потписаном 3. новембра, најмање 12 храмова и манастира бити под јурисдикцијом Фенера. Они ће добити статус стауропских манастира, то јест директну подређеност Истанбулу. Текст овог споразума, који је тријумфално потписан, никада није био јавно објављен.

Порошенкова администрација оповргла је ширење утицаја Фенера над Украјином кроз креирање стауропегијских манастира.

Поред тога, у тексту Томоса директно се каже да ће нова црква примати смирну за кађење из Цариграда.

„Православна црква у Украјини, кроз свој први канонски Локум Тененс кијевског трона, дужна је да присуствује на свим православним састанцима у вези важних канонских, догматских и других питања која се акумулирају с времена на вријеме, према светом обичају од времена Очева.

Први устоличени је обавезан да проследи одговарајућу потврду екуменском патријарху и другим поглаварима, а он сам има право да прими од њих, почињући секуларно путовање од мајчинске цариградске цркве, према обичајима, примајући смирну од њих, као манифестацију спиритуалног јединства са њима.“- стоји у Томосу

Смирна у хришћанству је посебно припремљена и посвећена мјешавина ароматичних уља и смола која се користе у црквеним обредима приликом помазања људског тијела.У сврху куповине ових уља репрезенти нове цркве ићи ће у Истанбул. До сада у Украјинској православној цркви кијевске патријаршије смирна се правила у Украјини од атхонског уља.

Украјинска православна црква московске патријаршије је добијала смирну из Москве, и то бесплатно.

„Стварање Украјинске православне цркве и продаја Смирне донијеће енормне суме новца Фенеру. Говоримо о десетинама милиона долара профита сваке године“-изјавио је политички научник Руслан Бортник, који се дуго година бави црквеним питањима.

Наређено је да се моле за Кирила

Текст Томоса значајно сужава права владара нове цркве Епифанија. Осим чињенице да неће моћи да поставља свештенике у иностранству и да учествује у припреми смирне, он је у обавези да учествује у  православним састанцима у Фенеру.У случају да одбију учешће директно крше одредбе Томоса. Што значи да нова црква нема право да одбије учешће на сабору што Цариграду даје директну моћ над њом.

Patrijarh kiril
Патријарх московски и цијеле Русије Кирил

Али постоји још једна интересантна ствар у Томосу која обавезује Епифанија, да кад спроводи црквене обреде, помене све главаре православних цркава. То значи да мора поменути све лидере укључујући и Кирила, патријарха руске православне цркве. У децембру, Епифаније је признао да није помињао Кирила, јер су „у рату“. И поред тога што је руска црква прекинула везе са васељенском патријаршијом,  васељенски патријарх и даље у својој служби помиње Кирила.

Треба поменути да је Порошенко изјавио да Украјини треба независна црква, између осталог да се више не би молили за Кирила.

Порошенко се овјековјечио у Томосу

Посебна улога у Томосу дата је предсједнику Украјине. На крају документа поменуто је име предсједника, и нотирано је да Томос није дат једино Епифанију већ и Порошенку.

Дакле ништа се није промијенило између нацрта повеље нове цркве која је раније објављена, и Томоса, осим што је поменут Петро Порошенко.

porosenko Vartolomej
Порошенко и Вартоломеј, Пресс-служба президента Украины

„У ствари Порошенко није молио за независност нове цркве, већ за своје име у тексту Томоса. Сва битна питања које се тичу цркве биће решавана у Цариграду, митрополија ће имати веома лимитирана права. Украјина дефинитивно напушта дијаспору, и неће моћи да поставља свештенике у иностранству, што је губитак и новца и утицаја.“- каже Руслан Бортник за „Страну“.

„Свако неријешено питање мора се пријавити Вартоломеју. Стварна моћ над новом црквом је у цаариградској патријаршији. Ми као држава, смо пропустили прилику да створимо нашу локалну независну цркву много година раније“

Извор: strana.ua

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here