Вартоломејеви украјински расколници крећу ка фузији са украјинским унијатима

Поделите:

ПОГЛАВАР `цркве` украјинских расколника – `митрополит` Епифан – изјавио је да је могуће да ће се његова „Православне црква Украјине“, формирана уз благослов цариграрског патријарха Вартоломеја, у перспективи ујединити са украјинским грко-католицима (унијатима).

Рекао је да ће ка томе ићи постепено: прво сарадња, па отварање „дијалога о приближавању“, потом и могуће уједињавање.

Ово се могло очекивати, а уједињавање би значило и да расколници долазе под власт Ватикана.

Епифан је овако `истрчао` након сусрета са првим међу унијатима Свјатославом Шевчуком, а у тренуцима када лажни украјински патријарх Филарет показује амбицију да реално реактивира своју „Кијевску патријаршију“.

Упркос томе што га је Епифан већ упозорио да ће „Православној цркви Украјине“ – у коју је ушло доста филаретоваца – Вартоломеј можда одузети „томос о аутокефалији“.

На заоштравање у табору расколника – које се може изродити и у раскол међу њима – упућује и то што је један од најближих Филаретових сарадника, Јуриј Дорошенко, јавно рекао да је Епифан хомосексуалац.

Па још открио да је његова „вољена жена“ Филаретов портпарол `архиепископ` Јевстратиј (Зорја).

Поделите:

2 Коментари

  1. 1997 године су у америчком конгрессу наградили златном медаљом за заслуге и сарадњу тог расколника Вартоломеја, доказ: https://adamashek.livejournal.com/1143321.html . Тај исти расколник борави врло често у синагогама, нарочито по Новом Јорку , где је примио јудејску круну (зове се циц)- доказ: https://katohika.gr/wp-content/uploads/2017/09/barthol-rabinos.jpg и https://i.mycdn.me/image?id=875049463022&t=3&plc=WEB&tkn=*e87-HZqpHwa4nYl6oJdsXq-_yd8
    Документ о аутокефалности или Томос је наплатио 25 милиона €- доказ: https://politus.ru/v-mire/3746–25-mln-stoimost-tomosa-dlja-ukrainy-poluchennyh-konstantinopolem.html

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here