Вашингтон предложио Пекингу да поделе свет

Поделите:

САД су више пута предлагале Кини да заједно управљају светом, али Пекинг је одбио улогу „млађег партнера“, рекао је експерт Мајкл Пилсбери у програму америчке телевизије „Фокс њуз“.

„Они су нас одбили. Неколико људи је то предложило — такозвани план Г2, a кинески научници којима је дозвољено да пишу о томе у чланцима и књигама су рекли: ’Не, знате, ми не желимо да будемо број два, млађи партнер Америке‘“, рекао је Пилсбери.

Аналитичар претпоставља да Кина чека тренутак када може постати приоритет, али САД треба да предузму „много мера да до тога не дође“.

„Прво, морамо да им ускратимо технолошку супериорност. Друго, треба да видимо колико су се дубоко инфилтрирали у наше компаније, у наше друштво, у нашу универзитетску средину“, рекао је он.

Пилсбери је приметио да је у случају са СССР-ом било лакше, пошто САД нису имале никакве контакте са њима нити су међусобно пословале.

„Док је Кина дубоко унутар нас. Не желимо да их потпуно демонизујемо — то би створило проблеме нашем сопственом политичком систему. Међутим, ми треба боље да разумемо колико су они лукави“, изјавио је он.

Sputnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here