Вашингтон преко амбасадора Делавија почео да формира нову шиптарску владу

Поделите:

САМ ДЕЛАВИ, НАРАВНО, ТВРДИ ДА ЋЕ ЈЕ ШИПТАРИ СА КОЈЕ „САПУНА” ФОРМИРАТИ – САМИ, БЕЗ АМЕРИЧКЕ ПОМОЋИ

АМЕРИЧКИ амбасадор на Косову Грег Делави изјавио је вечерас да је с косовским политичким представницима разговарао о формирању владе и очекивањима које Вашингтон има од будућег премијера и чланова владе, ма ко у њој био.

„Верујемо у косовске институције, верујемо да ће поштовати Устав, законе и процедуре, и саставити Владу без наше помоћи”, рекао је Делави за Радио Слободна Европа и оценио да је неопходно да се Влада Косова формира у што краћем року.

Делави је рекао да је у том циљу разговарао с многим политичким лидерима и да га очекују сусрети с њих још неколико.

„То је оно што дипломате раде, разговарамо, покушавамо да схватимо што се дешава, како бисмо могли да известимо наше владе”, рекао је Делави.

Амбасадор САД је навео да је јасно да је Косово на прекретници и да грађани Косова с новом владом имају могућност да чврсто усмере Косово ка европским интеграцијама.

„Ово је време када Косово мора да донесе праве одлуке у борби против корупције, одлуке о економском расту, сарадњи са суседима. Свет неће само стајати и чекати да се Косово покрене”, рекао је амбасадор.

Делави је навео да је неопходно да институције раде на јачању владавине права, борби против корупције, стварању услова за економски раст, улагања домаћих и страних инвеститора, очувању мултиетничког карактера Косова, као и да покушају да створе боље услове за све грађане.

„Постоји много проблема с којима се Косово суочава, а које нова влада треба да реши. То морају урадити изабрани представници Косова и они морају одлучити ко ће бити у Влади. Ја то подржавам”, рекао је Делави.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here