Вашингтон забрањује Србији да деминира Сирију

Поделите:

Узнемирујуће је да су САД чврсте да да не дозволе српским деминерима да учествују у обезбеђивању повратка сиријских цивила

Ово би могао да буде један од најокрутнијих и најциничнијих потеза Вашингтона у већ довољно мрачном поглављу „промене режима“ у Сирији. Цитирајући изворе из америчке амбасаде у Београду, српски медији су известили да су Американци тражили и добили гаранције од српске владе и војске да српски стручњаци за деминирање неће бити упућени у Сирију да помогну у уклањању експлозивних направа које је за собом оставила ISIS.

Повлачење ISIS наставља се, а цивили чији су животи прекинути због екстремиста ISIS, Ал Каиде и других група почињу да се враћају својим кућама. Према подацима УН, више од 600.000 Сиријаца вратило се на подручја која је ослободила сиријска влада уз помоћ Русије и Ирана.

Међутим, ово је тачка на којој трагични проблеми тек почињу. Како је Економист известио раније ове године, радост повратка на места одакле је елиминисано зло ISIS може веома брзо да буде сасечена у корену због онога што су терористи оставили за собом.

СТРАШНА ИРОНИЈА СУДБИНЕ
„Прва експлозија убила је нашег комшију и његову свастику када су ушли у своју кућу“, каже Али Хусеин Омари, бивши борац из града. „Три дана касније још једна мина убила је мог рођака. Нога његове 11-годишње ћерке морала је да буде ампутирана а њихова кућа је уништена. Недељу дана касније експлодирала је мина постављена у дрво маслине када је мој комшија такође изгубио ногу“.

Страшна иронија судбине хтела је да ти људи преживе налет пљачкашких терориста, да би затим били разнесени на комаде оним што су они оставили иза себе. Због тога је још више узнемирујућа чињеница да је америчка влада толико чврста у настојањима да не дозволи српским деминерима, које су они обучавали, да учествују у обезбеђивању сигурног повратка сиријских цивила својим кућама.

demineri03Сукоб између америчког амбасадора у Београду Кајла Скота и српског министра одбране Александра Вулина почео је када је српска страна саопштила да ће српске снаге учествовати у деминирању Сирије у координацији са Русима. Портпарол америчке амбасаде Ерик Хејден подсетио је своје српске савезнике да „је америчка влада обезбедила значајне донације у новцу, опреми и обуци да помогне српској војсци да се ослободи мина заосталих из рата и да помогне да Србија постане сигурније место. Због тога смо у претходних 15 година обезбедили више од 20 милиона долара за деминирање у Србији. Током наше последње велике заједничке војне вежбе 17. априла америчка влада је Србији донирала око 450.000 долара у медицинској опреми и опреми за деминирање у сврху подизања капацитета српске војске“.

Другим речима речено, „ми смо финансирали вашу обуку за операције деминирања и било би вам боље да одустанете од планова асистирања у деминирању Сирије ако и даље желите да добијате новац од нас“.

ЖРТВЕ АМЕРИЧКОГ ХЛАДНОГ РАТА 2.0
Вашингтонска забринутост због српског учешћа у деминирању Сирије, према медијским написима, подгрејана је из Београда. Хејден даље истиче:

„Руски медијски извештаји истичу да ће деминери из Србије у Сирији бити распоређени заједно са руским снагама. У последњих шест месеци у многим разговорима које смо водили са врхом Министарства одбране и Генералштаба, америчка влада је у неколико наврата добила уверавања да су ове приче нетачне и да је циљ наших билатералних тренинга да се припадници српске војске оспособе да очисте бивши војни аеродром код Сјенице и врате га у употребу“.

Американци су истакли и „да је план да се следеће године настави ојачавање капацитета српске војске у оквиру овог пројекта“.

demineri01Сиријска деца и недужни цивили, жртве ISIS и других терористичких формација, вероватно подржаваних од стране Американаца, наставиће да гину и буду рањавани? Штета за њих. Више недужних ће изгинути у име актуелне психозе америчког Хладног рата 2.0.

ДАНИЈЕЛ МЕКАДАМС

Превео ИВАН РИСТИЋ

Стандард

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here