Васко Васовић, кандидат за директора РТС: Бујошевић је одавно требао бити разрешен због кршења закона

Поделите:

Kандидат за директора РТС Васко Васовић реаговао је на мејл Драгана Бујошевића, још актуелног директора РТС-а, писмом нашој редакцији. Претходно је дугогодишњи сниматељ РТС у интервјуу за Директно.рс открио пуно тога о Јавном сервису, Бујошевићу, контроли од стране валсти, незадовољним радницима, трошењу новца…

Писмо преносимо у целости:

Поштовани господине Бујошевићу, послали сте циркуларни, службени мејл сваком запосленом у РТС-у, дакле, на више од 2.500 мејл адреса, па и на моју. Нисам у позицији да шаљем циркуларне мејлове свим својим колегама, па зато користим једину могућност коју имам, а то је јавно обраћање.

Ваш мејл, срочен, малтене, у шест томова, садржи Ваше правдање од мојих оптужби изнетих у интервјуу новинару сајта Директно, иза којег стоји, како сте навели, ко би други, него дежурни Драган Ђилас. Имате ли нешто против Ђиласа, господине Бујошевићу? Kао генерални директор Националног јавног сервиса, не бисте смели да
имате, чак и ако сте у в.д. стању.

Замолили сте све запослене да Ваше поверљиво и фамилијарно обраћање мејлом задрже само за себе. Било би паметније да сте и Ви тако поступили.

А ево зашто. Ваша потреба да се правдате само радницима РТС-а, а не и гледаоцима РТС-а, указује на то кога се бојите. Бојите ли се Ви радника РТС-а или ми се само чини? Да се не бојите прекида програма, не бисте се правдали. Да нисте криви, такође!

Поистоветили сте себе са РТС-ом и то је озбиљан проблем. Ви нисте РТС, Ви сте Драган Бујошевић. Не стављајте функцију испред имена.

У свом интервјуу, покушао сам да аболирам већину чланова Управног одбора, јер они заиста нису криви за Ваше “штампарске грешке”. Ви сте их изјавом да су били упознати са сваким детаљем ревизорског извештаја, претворили у саучеснике, јер нису реаговали на гомилу неправилности у Вашем пословању. А морали су, јер сте прекршили
скоро све могуће законе Републике Србије, осим Закона о речном саобраћају. У разговору са Управним одбором стекао сам потпуно супротан утисак, јер су ме три члана УО питала одакле ми ти подаци.

А сада само неколико детаља, као што сами рекосте. Нећу их раширити на шест страна, као Ви, не брините.

Др Душко Пејовић, Генерални државни ревизор. Званични извештај ДРИ од 20. септембра 2019. Почетна страна ревизије: “ЈМУ РТС је у 2018. години неправилно спровела јавне набавке у износу од најмање 439, 89 милиона динара без ПДВ-а… Без правног основа исплатила је и стимулативне накнаде запосленима за споразумни престанак радног односа у износу од 370 милиона динара…” Плус ПДВ, сами сте рекли.

Извештај ДРИ, страна 6: “У поступку ревизије Установа није презентовала доказе да су процењене вредности јавних набавки засноване на спроведеном истраживању… које укључује проверу цене, квалитета, периода гаранције…”

Страна 7: “…Укупна процењена вредност јавних набавки на годишњем нивоу Установе већа од милијарду динара…”

Страна 51, тачка 21: “Меморија 32 Гб, добављач Цоминг цомпутер енгинееринг из Београда, износ БЕЗ ПДВ-а 947. 711 динара” Не пише нигде комада 12, као што сте Ви навели или је и то штампарска грешка?

“Апарати за мерење притиска… Износ БЕЗ ПДВ-а 1.427.333 динара. Добављач Призма Kрагујевац”
РТС је и здравствена установа, видим.

Страна 71: “Донешене су одлуке о расподели добити од стране Управног одбора на основу којих се остварена добит распоређује на покриће губитака из ранијих година (2015-2018.). На донете одлуке НИЈЕ прибављена сагласност Владе Републике Србије изчлана 15. став 3 Закона о буџету Републике Србије.”

Ви рекосте да сте имали то одобрење. Kо онда лаже? Ревизор, УО, Вучић, Ђилас или… У питању је, иначе, добит у износу од скоро 36 милиона евра. Тачније, четири милијарде, 239 милиона и кусур пара пореских обвезника РС.

Прескочићу фризурице, ципелице, хаљинице, портиклице и сателитске антенице и завршићу са ценом салвета, јер видим да тонете све дубље, заједно са Вашим тоалет папиром.

Страна 32, извештај ДРИ: “Тоалет папир и салвете. Понуђачи Б2М и Унионцлеан, Београд. 10.05.2018. Уговор на девет милиона динара БЕЗ ПДВ.” Са ПДВ – 10. 800.000 или 91. 525 евра. Што би наш народ рекао, умало убисте стотку.

Зато мислим да је за Вас боље да пре одете у пензију, него пред истражног судију. Због чега? Рецимо због штетних уговора са погрешним извођачима.

“Немањићи” су нас коштали нешто више од 3 милиона евра, сами сте рекли. А зарадили су 2,6 милиона. Па, браво господине директоре! Уложите више да би зарадили мање. И то само на првом емитовању. Kаква је серија, срећом па другог није ни било. Рекли сте ми да Вам хвале “Немањиће” кад одете недељом на пијацу. То Вас више препоручује за генералног директора Зелених пијаца Србије.

И за крај, господине Бујошевићу, волео бих да знате и ово. Веома озбиљно схватам свој посао и осећам изузетну одговорност према свим својим колегама. Да немам чврсте доказе за сваку тврдњу коју сам јавно изнео, не бих Вам разбуцао, и то за пола сата, цео Управни одбор, као и Вас и све Ваше неспособне и бахате сараднике.

Васко Васовић, сниматељ Радио Телевизије Србије

Директно

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here