Већина грађана против чланства у НАТО-у, Београђани највише

Поделите:

Већина грађана, њих 84 одсто, не подржава чланство Србије у НАТО-у, две трећине грађана (66 одсто) верује да се НАТО бомбардовање СРЈ могло избећи, а највећи број види политику Слободана Милошевића као разлог за бомбардовање (17 одсто), показало је истраживање Института за европске послове у сарадњи са “Нинамедијом”.

Истраживање у коме су се на питања о разлозима бомбардовања, сарадњи Србије са Алијансом и прихватању извињења војног савеза изјашњавала 1.203 грађанина, у периоду од 16. до 20. марта ове године, показало је да Београђани најмање желе да виде Србију у НАТО-у, чак двоструко мање од становника јужне и источне Србије.

Извињење НАТО-а не би прихватило 62 одсто испитаних, док би једна трећина испитаника, углавном младих, то урадила.

Извињењу се највише противе испитаници 30–44 година, као и особе из региона Београда и Западне Србије са Шумадијом.

Већина сматра и да Србија не може имати користи од чланства у НАТО-у, њих 68 одсто, а односе Србије и НАТО-а грађани су оценили прелазном оценом – два, међутим, највећи број испитаника их оцењује јединицом, а само 3,6 одсто грађана сматра те односе одличним.

Када је реч о сарадњи, подржавају је углавном више и високо образовани, односно 26 одсто испитаних, а 66 одсто се противи сарадњи Србије и Алијансе.

У Институту подсећају да 19 година од бомбардовања још није утврђена одговорност “политичких елита” за политику деведесетих, те да, како кажу, државне институције нису утврдиле ни приближан број жртава бомбардовања.

Позивајући се на податке Фонда за хуманитарно право, Институт наводи да је у НАТО нападима потврђено да је живот изгубило укупно 758 људи.

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here