Ведран Гагић: Надам се да ће црква у Македонији бити зрела да не постане таоц Фанара

Поделите:
Патријарх Вартоломеј је за време посете председника Украјине Зеленског Фанару изјавио: „Ми осећамо, да нам доносите изразе љубави, уважавања и преданости целог украјинског народа константинопољској Мајци Цркви, од које сте прмили светлост хришћанства и која ће увек бити заједно с вама мајчинском љубављу и чврстом молитвом”.
Ја сам, међутим, уверен да посебну врсту „уважавања” „Мајка” ужива од оних чије су кости ломљене и цркве спаљиване након доделе Томоса, којим су већину украјинског народа ефективно изопштили из загрљаја „Мајке Цркве” да би шачицу нерукоположених расколника прогласили за Цркву насупрот целој православној васељени.
Патријарх Вартоломеј је истакао како је поносан на Томос. Чињеница, међутим, јесте да огромна већина украјинских верника није поносна. Штавише, Фанарски Томос их уопште не инересује. Истраживања украјинске јавности су показала да само 9% грађана сматра да је то био важан догађај у 2019.г.
Надам се да ће у Северној Македонији Црква бити зрелија и да неће под изговором тражења аутокефалије, и као последицу политичарења око истог са Фанаром, да заувек постане таоц нечијих делузија и хира. Јер ако не буде зрелија, не само да ће изгубити Дијаспору, него ће изгубити и локалну паству. Људи широм света су згрожени поступањем Фанара, чак и браћа Грци, па и Македонци. Ако Северна Македонија уђе у фанарске махинације постаће монета за поткусуривање и обрачун Фанара са свима који нису сагласни са њиховом визијом унутарправославних односа „уређених” деспотским диктатом. Визијом која је пре или касније осуђена на потпуну пропаст.

Патријарх Вартоломеј је за време посете председника Украјине Зеленског Фанару изјавио: „Ми осећамо, да нам доносите…

Posted by Ведран Гагић on Недеља, 18. октобар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here