ВЕХАБИЈЕ ОКУПИРАЛЕ НОВОСАДСКА НАСЕЉА!

Поделите:

Више од 200 вехабија, заговорника екстремног ислама, живи у новосадским насељима Велики рит и Адице, а њихов број расте из дана у дан, сазнаје Информер! Припадници овог покрета су углавном досељеници са Косова, Роми и Ашкалије, који су у Новом Саду заврбовани и уведени у овај радикалан покрет.

У насељима где живе владају строга шеријатска правила, жене су забрађене, а мушкарци имају дугачке браде и карактеристичне скраћене панталоне. Сваког ко прође кроз њихов крај гледају са подозрењем, па Новосађани зазиру да пролазе кроз Велики рит и Адице. Наше безбедносне службе држе припаднике овог покрета под сталном присмотром, мада за сада нема назнака да спремају терористичке акције.

Стално се шире

Према сазнањима Информера, новосадске вехабије за сваког новог заврбованог члана добијају по 300 евра! Тај новац стиже им из вехабијских ћелија у Санџаку, које су контролисане директно из Саудијске Арабије, где је овај облик ислама државна религија.

Шире утицај

Вехабије одавно не делују само по Рашкој, већ свој утицај шире на целу Србију, и то не треба занемарити  (Џевад Галијашевић, експерт за тероризам)

– Вехабије су у новосадским насељима Велики рит и Адице присутне већ неко време. Има их око 200, али је приметно да их је у последње време све више и да се њихов утицај шири. Припадници овог покрета су углавном сиромашни досељеници са Косова, Роми и Ашкалије. Они су од ова два насеља буквално направили свет за себе, државу у држави. Тако у Великом риту и Адицама, усред Војводине, можете видети забрађене жене и мушкарце са дугачким брадама и карактеристичним скраћеним панталонама. Окупљају се у локалним заједницама меџлисима и у кафићима које држи неко од њихових припадника. Делују преко такозваног пасивног притиска, што значи да нису агресивни, али сваког ко прође кроз њихов крај гледају сумњичаво, са подозрењем. Због тога мало ко од Новосађана уопште пролази кроз ова насеља – каже саговорник Информера одлично упознат са ситуацијом у новосадским предграђима где живе вехабије.

Пресећи им финансирање

Џевад Галијашевић сматра да би полиција и сви органи безбедности под хитно морали да предузму још ригорозније мере и појачају свој надзор.
– На првом месту је безбедност грађана и зато се овоме и мора стати на пут. Осим праћења њихових чланова и вођа, вехабија се мора укинути финансирање како не би могли да плаћају своје припаднике, ограничити им кретање, забранити пропагирање ове заједнице, али и њихово наметање дугачке браде, скраћених панталона и праћење непознатих људи, јер тим желе да утерају страх осталим грађанима и да их буквално натерају да се навикну на такав призор – истиче наш саговорник.

Према његовим речима, основни циљ вехабија је ширење заједнице.

– Новосадске вехабије контролише ћелија из Новог Пазара, која је опет под директним утицајем припадника овог покрета из Саудијске Арабије. За сваког новог заврбованог члана, вехабијама из Великог рита и Адица стиже награда од 300 евра, што је овим сиромашним људима озбиљна мотивација. Зато и не чуди што их је све више.

Наше безбедносне службе помно прате деловање вехабија у Новом Саду, али за сада нема назнака да је неко од њих повезан са тероризмом.

– Вехабије јесу тесно повезане са исламским екстремизмом, али то не значи да је сваки вехабија терориста. Међутим, због радикалних ставова које заступају под сталном су опсервацијом. Иако је приметно њихово ширење у Новом Саду, ништа не указује да су на било који начин повезани са припремањем неких терористичких акција – каже наш извор из српских безбедносних служби.

Нису безазлени

Џевад Галијашевић, експерт за тероризам, истиче за Информер да група од 200 вехабија у Новом Саду није уопште безазлена јер је вехабијско деловање постало све присутније.

– Ситуацију са деловањем припадника ових група не треба занемаривати, јер су вехабије одавно изашле из Рашког округа и шире своје деловање по Србији. Њихов основни циљ је да теже бројности, оданости и доминантном владању. Користе све могуће начине да врбују људе, а најјачи адут им је новчана накнада, баш као што то раде и у Новом Саду. Њихова мета су сиромашни људи муслиманске вероисповести, пре свега Роми и досељеници са Косова – каже Галијашевић.

Врбују преко Фејсбука

На страници “Џемат Велики рит” налази се и део упутства о томе шта је вехабизам, углавном кратких цитата заступника овог покрета, попут извесног Амира Смајића. Он својим порукама често врбује потенцијалне вехабије:
“Драги брате, ако твој иман није јак да пустиш браду на лицу, пусти је барем у срцу и не дај ником да напада на сунет нашег вољеног хабиба, саллаллаху алејхи ве селлам”, гласи једна од Смајићевих порука.

ИЗВОР: Информер

Поделите:

1 коментар

  1. ХАБИБ је на ивриту= брат
    ословљавање “Брате” или “Хабиби”, јесте по жидовски, и ушло је у сербски начин поздрављања младих, “где си брате”.
    Иако је чланак коректан, и јесте да финансије долазе из Сауди, ипак треба знати да су Сауди чисти евреји, и то углавном врхушка, и несмењиви су, и све им је дозвољено јер су жидови. Отуда да вам је јасна крвна веза са Жмериком илити жмеричким евреима и саудијцима.
    Шта је то “сауди” шта то и на ком језику значи? Правилно, има значење на ивриту.
    Пака, проучавајте хибриузм да знате слагати коцкице. Хуцпа!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here