Велика група европосланика тражи укидање летњег рачунања времена

Поделите:

ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗАЛА ДА ЗБОГ ЊЕГА СВАКИ ПЕТИ ЕВРОПЉАНИН ИМА ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ

Групу предводи Павел СВОБОДА који указује: „Поред негативног утицаја на људски биоритам, померање казаљки на сату доводи и до већег броја саобраћајних несрећа, поремећаја у породици и пада продуктивности на радном месту“
ПОСЛАНИЦИ Европског парламента, позивајући се на све више доказа о негативном утицају померања сата два пута годишње, траже промену европске директиве и укидање летњег рачунања времена, рекао је данас чешки европарламентарац Павел Свобода.

„Научна истраживања су показала да 20 одсто популације пати од здравствених проблема због мењања сата”, рекао је Свобода, лидер неформалне радне групе европосланика окупљене око те иницијативе.

Поред негативног утицаја на људски биоритам, „померање казаљки на сату доводи и до већег броја саобраћајних несрећа, поремећаја у породици и пада продуктивности на радном месту“, рекао је чешки посланик.

Свобода је казао да је летње рачунање времена уведено да би се уштедела енергија, али да тај циљ никада није испуњен.

Он је додао да је истраживање јасно показало да је укидање промене времена корисно за 510 милиона грађана.

Радну групу чини преко 70 посланика Европског парламента из свих осам политичких група. Они су навели да предлог има снажну подршку међу земљама чланицама ЕУ, као и да је Пољска већ учинила прве законске кораке у том смеру.

Свобода је рекао да ће та неформална радна група за укидање летњег рачунања времена дати предлог резолуције која тражи од Европске комисије да њен предлог званично упути европским посланицима.

О промени времена расправљали су и немачки и шведски парламент, док предлог наилази на све већу подршку, махом путем петиција које су потписале десетине хиљада грађана. У Финској је такву петицију потписало 100.000 грађана, у Немачкој више од 55.000, а у Холандији 40.000 људи.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here