Velika grupa evroposlanika traži ukidanje letnjeg računanja vremena

Podelite:

ISTRAŽIVANJA POKAZALA DA ZBOG NJEGA SVAKI PETI EVROPLJANIN IMA ZDRAVSTVENE PROBLEME

Grupu predvodi Pavel SVOBODA koji ukazuje: „Pored negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, poremećaja u porodici i pada produktivnosti na radnom mestu“
POSLANICI Evropskog parlamenta, pozivajući se na sve više dokaza o negativnom uticaju pomeranja sata dva puta godišnje, traže promenu evropske direktive i ukidanje letnjeg računanja vremena, rekao je danas češki evroparlamentarac Pavel Svoboda.

„Naučna istraživanja su pokazala da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata”, rekao je Svoboda, lider neformalne radne grupe evroposlanika okupljene oko te inicijative.

Pored negativnog uticaja na ljudski bioritam, „pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, poremećaja u porodici i pada produktivnosti na radnom mestu“, rekao je češki poslanik.

Svoboda je kazao da je letnje računanje vremena uvedeno da bi se uštedela energija, ali da taj cilj nikada nije ispunjen.

On je dodao da je istraživanje jasno pokazalo da je ukidanje promene vremena korisno za 510 miliona građana.

Radnu grupu čini preko 70 poslanika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupa. Oni su naveli da predlog ima snažnu podršku među zemljama članicama EU, kao i da je Poljska već učinila prve zakonske korake u tom smeru.

Svoboda je rekao da će ta neformalna radna grupa za ukidanje letnjeg računanja vremena dati predlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da njen predlog zvanično uputi evropskim poslanicima.

O promeni vremena raspravljali su i nemački i švedski parlament, dok predlog nailazi na sve veću podršku, mahom putem peticija koje su potpisale desetine hiljada građana. U Finskoj je takvu peticiju potpisalo 100.000 građana, u Nemačkoj više od 55.000, a u Holandiji 40.000 ljudi.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here