ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ У СЕВЕРНОЈ КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: „Не дамо Трепчу. Србијо, помози!“

Поделите:

У Северној Косовској Митровици почео је протест Срба на којем ће исказати незадовољство због тога што су привремене приштинске власти усвојиле и ставиле на снагу Статут предузећа Трепча, као и због најаве регистрације тог предузећа у Приштини, што сматрају још једном од мера које за циљ имају да протерају Србе са Косова и Метохије.

Окупљени код Споменика Цару Лазару у Митровици носе заставе Србије, као и заставе комбината Трепча север, као и транспаренте „Не дамо север, не дамо Трепчу“, „Хоћемо мир“, „Србијо, помози“, „Подршка председнику Вучићу“, „Стоп монтираним оптужницама“, „Одавде нема назад“, „Престаните са прогоном Срба“…

Како је најављено, обратиће им се директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Милан Ивановић, потпредседник Српске листе Игор Симић, члан председништва синдиката и председник синдиката организационих целина рудници флотација Ратомир Милојевић, председник Студентског парламента Филозофског факултета Лука Јовановић и декан Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Тања Вујовић.

Најављеном регистрацијом предузећа у Приштини садашње управљачке структуре и организационе јединице престале би да постоје, а блокадом рачуна и извоза производа доводи се у питање опстанак предузећа Трепча север и плате за 3.000 радника.

Косовско министарство економског развоја најавило је да ће комбинат Трепча бити регистрован према закону који је усвојен у Приштини 2016. године, а који је Влада Србије ставила ван снаге и прогласила ништавним.

Генерални директор Трепче Јован Димкић рекао је раније да ће Србија, без обзира на наизглед тешку ситуацију због најаве Приштине о регистрацији Трепче, настојати да нађе решење за комбинат од кога директно или индиректно зависи 35 одсто Срба на северу покрајине и додао да законска решења Приштине неће примењивати, јер би могла да наруше модел функционисања.

Од Трепче директно зависи 3.000 људи, односно 2.400 радника ако се изузму интерно расељени и они који су током године добили отпремнине, док је њих много, много више ако се узму у обзир компаније са којима се послује.

Срби ће исказати незадовољство потезима Приштине у последње време, као што су таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, иницијатива за уједињење Северне и Јужне Косовске Митровице, а побуниће се и против инцидената и напада на њих, од којих је последњи обарање и разбијање крста са споменика киднапованим и убијеним Србима из општине Ораховац у Великој Хочи, те уклањање јарбола са заставом Србије.

rs.sputniknews.com
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here