Велики успех популиста, дебакл чешке левице на парламентарним изборима

Поделите:

Акција незадовољних градјана (АНО) тајкуна и бившег министра Андреја Бабиша води на парламентарним изборима у Чешкој са 31 одсто гласова, показују прелиминарни резултати са половине биралишта.

Прелиминарни резултати показују да, иако још нема резултата из великих градова, да су Чеси масовно гласали за популисте који су успели да их убеде да су управо они ти који се буне против система, елита и традиционалних странака.

Бабиш је остварио изборни резултат без јасног програма и уз магловита обећања да ће Чешку водити успешно исто као и свој концерн прехрамбене индустрије Агроферт. Он је успео да убеди бираче да је антисистемска странка, иако је АНО последње четири године била у влади социјалдемократског премијера Бохуслава Соботке, а Бабиш министар и вицепремијер.

Уколико АНО остане на око 80 мандата, како сада изгледа, моћи ће да за састављање владе тражи само једног коалиционог партнера, пошто се око цензуса креће пет странака.

Протестни гласови против старих политичких елита довели су на друго место, са преко 11 одсто гласова, чешку екстремну десницу, Слободу и директну демократију угоститеља и власника туристичке агенције Томија Окамуре. Они су добили поверење бирача захваљујући оштрој реторици према Ромима и муслиманима.

Парадокс ових седмих парламентарних избора у самосталној Чешкој јесте да су чешки бирачи у појачаним ксенофобним бојазнима, не само против избеглица и муслимана него и страних радника из Украјине и са Балкана, масовно гласали за двојицу имиграната – Словака Андреја Бабиша и Томија Окамуру, чији отац је из мешовитог јапанско-корејског брака, а Окамура је неко време живео у Јапану.

Побуна против традиционалних странака и елита донела је успех и чешким Пиратима који са скоро 10 одсто гласова, могуће и више јер имају јаку базу у Прагу из кога гласови још нису стигли, први пут улазе у парламент са вероватно 22 посланика.

На изборима је неочекивани дебакл доживела левица, не само до сада владајућа Чешка социјалдемократска странка која након пребрајања гласова са половине биралишта има свега 7,6 одсто гласова, већ и нереформисани комунисти за које су све до ових избора Чеси гласали када су желели да у гласачке кутије убаце протестни глас.

Комунисти су освојили мање од осам одсто гласова, иако су анкете предвидјале да ће они бити друга или трећа странка у парламенту, а можда чак ући у владу.

У нови сазив Посланичког дома, према прелиминарним резултатима, ући ће осам странака, а владу ће састављати, како га често зову Бабискони или чешки Трамп, најбогатији Словак и други најбогатији човек у Чешкој, Андреј Бабиш.

Коначни резултати избора биће познати вечерас.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here