Венецијанска комисија ће имати важну улогу у будућим изменама Устава Србије

Поделите:

Амбасадор Француске у Србији поздравио је данас ангажованост српских власти да би се обезбедила независност правосуђа и додао да ће, када су у питању будуће уставне измене, Венецијанска комисија имати важну улогу кроз своје мишљење. Француски амбасадор Фредерик Мондолони је то изјавио приликом састанка са министарком правде Нелом Кубуровић.

Француски амбасадор Фредерик Мондолони је то изјавио приликом састанка са министарком правде Нелом Кубуровић.

Када је у питању уставна реформа, Кубуровић је указала да се те измене раде на добробит свих грађана, а не само да би се испуниле обавезе из Акционог плана за Поглавље 23 и ојачала независност судства.

Додала је да уставне реформе са једне стране морају да обезбеде независност и непристрасност правосуђа, али са друге стране и његову одговорност.

Кубуровић и Мондолони су разговарали о сарадњи две државе у области правосуђа, као и о даљем унапређењу односа два министарства.

Амбасадор је истакао потпуну и јасну подршку Француске европском путу Србије и указао да две државе имају веома добру сарадњу у области правосуђа.

Министарка Кубуровић и амбасадор Мондолони истакли су да управо споразуми који су до сада потписани, не само између два министарства већ и других правосудних органа, указују на чврсту и интензивну сарадњу.

Министарка правде истакла је велику подршку Француске приликом увођења јавнобележничке професије у правни систем Србије 2014. године и додала да су и након успостављања бележништва, француски нотари наставили да пружају подршку кроз стручне обуке српским јавним бележницима.

Они су изразили уверење да ће у наредном периоду сарадња две државе бити унапређена, не само у области правосуђа, него и у свим другим аспектима.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here