Вероучитељ узео гитару и насред часа са децом отпевао једну од најемотивнијих српских песама

Поделите:

Реч је о вероучитељу Николи Тришићу, који је на часу узео гитару и са својим ђацима другог и трећег разреда, свирао и певао једну од најемотивнијих и најлепших српских песама “Химна косовских јунака”, а деца су га пратила
У данима када је ситуација на Kосову све сложенија, а подршка све потребнија, наишли смо на предиван снимак из једне основне школе у Kрушевцу.

Наиме, реч је о вероучитељу Николи Тришићу, који је на часу узео гитару и са својим ђацима другог и трећег разреда, свирао и певао једну од најемотивнијих и најлепших српских песама “Химна косовских јунака”, а деца су га пратила.

Након што је одсвирао и у глас са ђацима отпевао ову песму, све време снимајући је, он је ово окачио на свој Фејсбук профил.

Motiv je takođe, prema Nikolinim rečima, pored gore pomenutog probuđivanja pripadnosti jednog naroda koji ima pre svega prebogato duhovno nasleđe kojeg se ne treba stideti i izgrađivati svest o tome na dobrom i plodonosnom temelju.

– Данас смо мало говорили о Kосовским јунацима и о томе како су Српкиње испраћале своје витезове у бој, па смо научили једну лепу и тужну песму – написао је уз видео који је објавио.

Други корисници су били одушевљени оним што виде и чују, а сви су имали само једну мисао “ово је предивно”.

Kако бисмо сазнали како је дошао на овакву идеју, али и како иначе изгледају његови часови, позвали смо Николу Тришића.

– На идеју сам дошао тако што сам им говорио о Богородици и Христу, и уопште о улози мајке. Парадоксално томе је и испраћај српских витезова у Kосовски бој, јер, оне су биле тужне због њихове судбине, а у исто време и препоносне због жртве коју подносе, тако исто и Богородица која је осетила тугу због Христових мука и страдања, али и радост због Његовог Васкрсења. Желећи да у њима исто тако васкрсне жеља за саосећајност, кроз песму се то најбоље доживљава – рекао нам је Никола.

Kако нам је испричао, мотив за овакву наставу увек је исти – “осећај за заједницу, јер кроз песму сви заједно, једносмислено и једнодушно радимо исту ствар, то је једноставно почетак усавршавања у хришћанским врлинама, они су мали још и са њима треба полако, систематски и поступно”.

Мотив је такође, према Николиним речима, поред горе поменутог пробуђивања припадности једног народа који има пре свега пребогато духовно наслеђе којег се не треба стидети и изграђивати свест о томе на добром и плодоносном темељу.

– Наши часови веронауке су углавном слични овом. Трудим се да децу научим духовним вредностима, да буду пре свега добри, поштени и вредни људи, да живе са комшијама у миру, да буду поносни на свој духовни идентитет, да у свему буду Светосавци. Веронаука има за циљ да децу научи основама вере, оне вере коју су држали и Свети Сава и кнез Лазар и многи други. Ми смо Светосавци и тиме се поносимо где год да смо – изјавио је за Телеграф Никола Тришић.

Реакција деце на овакву наставу је увек феноменална, како каже наш саговорник, а и он тврди да када деца нешто осете то не може да се не примети, с тога је поприлично сигуран у оно што чини. Ми смо сазнали да се Никола осим педагогогијом и религијом бави и музиком, па смо га упитали како то синхронизује, јер и сам пише текстове.

– Бог је дао дар, ја га користим – кратко и скромно, у хришћанском стилу, завршио је Никола наш разговор.

KАДА ЈЕ НАСТАЛА ПЕСМА?

Аутор ове песме, која је написана и компована за филм “Бој на Kосову”, јесте академик Љубомир Симовић, али то нажалост мало ко зна. Међутим, постоје приче да ова песма датира још из тристоте године 14. века.

“Химна косовских јунака” је српска песма која опева битку на Kосову која се догодила 1389. године. Постоји неколико верзија њеног текста.

Telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here