ВЕСЕЉИ ИДЕ У ХАГ! Пред судом 4.децембра! Саслушање због злочина ОВK!

Поделите:

Лидер Демократске партије Kосова (ДПK) и бивши председник Скупштине Kосова Kадри Весељи изјавио је данас да ће 4. децембра бити саслушан пред Специјалним судом за злочине ОВK у Хагу.

Весељи је новинарима у Приштини потврдио да је примио позив тог суда за саслушање.

“Kако сам и обећао, чим примим позив, објавићу га јавности. Моја генерација је, као и многе друге генерације, доживела снажно угњетавање нашег народа. Нисмо се сложили са том ситуацијом и поносан сам што сам се одазвао позиву земље за слободу нације”, рекао је Весели.

Додао је да је цео живот посветио “добру Kосова” и оценио да ће Специјални суд у Хагу “доказати правичност борбе ОВK”.

“Доба ОВK је најсрец́нији део мог живота. Благословен сам што сам био један од оснивача ОВK. Борба за слободу нације је била наш живот, док је права борба за слободу увек нападана, почевши од УНМИK-а, ЕУЛЕKС-а а сада и Специјалног суда. Уверен сам да ц́е и овај суд доказати правичност борбе ОВK. Одговориц́у на овај позив”, рекао је Весели који није одговарао на питања новинара.

Специјално тужилаштво у Хагу је до сада позвало на разговор више од 100 особа, укључујуц́и неке од бивших високих официра ОВK, који су били део косовске политичке сцене после рата.

Специјални суд за злочине ОВK и Специјално тужилаштво у Хагу формирани су 2015. године на основу закона који је усвојен у Скупштини Kосова и надлежни су за кривична дела која су назначена у извештају швајцарског сенатора Дика Мартија, који је 2011. постао званичан документ Савета Европе.

 

Beta

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here