Ветеран Раде пронађен је усред неописиве немаштине: Kроз рупу и труле греде на њега је падао снег

Поделите:

Он је, шлогиран и непокретан, лежао увијен у неколико ћебади. Све око њега “вриштало је” беда и немаштина

Радета Ћирића, ратног ветерана из села Сиња Глава који је живео у кући која се дословно распада, спасли су у уторак Радиоаматери из Пирота, чувши да се овај човек шлогирао, а низ завејане путеве није било никог да га спусти до Хитне помоћи.

Дошавши на лице места, три хумана човека – два Милана и један Бојан, затекли су га у тешком здравственом стању и усред неописиве немаштине у којој Раде живи.
– Човек са видним повредама, не може да се ослања на ногу, нити да помера руку. Живи у порушеној старој кући без воде, струје, грејања – написао је на свом Фејсбук профилу Милан Радовановић, један од људи који га је спасао.

На крову Радетове куће и сада зјапи огромна рупа. Иста таква прети да прогута свакога ко покуша да приђе кревету, а не гледа куда иде.

Kада су пронашли Радета, његови спасиоци затекли су га покривеног сваком ствари коју је имао, како би се иоле угрејао.

Милан Радовановић, радиоаматер који је помогао Радету каже за Телеграф.рс да село у ком овај човек живи има свега 22 становника, те да је око 20 километара удаљено од Пирота.

– Мештани га нису видели 5 дана. Kада је пао снег, пошли су до његове куће, да виде да ли је жив. Нашли су га како смрзнут и повређен, болестан лежи у кревету – прича Милан.

Наш саговорник додаје и да Хитна помоћ није могла одмах да реагује, после чега су становници села Сиња Глава позвали њега, како би помогао сиротом човеку да дође до здравствене установе где ће му се указати лекарска помоћ.

– Kућа је готово потпуно урушена, са огромним рупама у поду, без прозора, без струје, без воде, човек је толико био дехидрирао и без воде да кад смо му дали воду да пије није могао да дође себи. Затекли смо га умотаног у неколико ћебади. Притом, у веома лошем је здравственом стању, са бројним повредама, великим боловима у рукама, ногама, веома тешко се креће. Заиста смо се потресли када смо видели у како нехуманим условима живи Раде.
Он чак нема ни личну карту, здравствену књижицу па је испрва и одбијао помоћ од страха да га неће примити, међутим, ми смо већ контактирали са Хитном помоћи и пренели му уверавања да ће му се помоћи без обзира на све. Успели смо да га убедимо и транспортовали најпре до Хитне помоћи, након чега је пребачен на ортопедију, како би се испитало његово стање и био збринут – изјавили су Радовановић и Бојан Божић.

Теренским возилом, кроз завејане сеоске путеве, довезли су свог суграђанина до болнице где му је указана помоћ. Данас се, већ, осећа боље.

– Малочас сам се вратио из посете, био код Радета у болници на ортопедији. Боље је са прстима леве руке, почео је да мрда, још увек не устаје, јер не може да се ослања на леву ногу, заказан му је скенер ових дана – написао је Милан у четвртак поподне.

ако је додао, Центар за Социјални рад у Пироту ће највероватније овог ратног ветерана да смести у један од прихватилишта за одрасле самце.

– Kо жели Радету да помогне, може да уплати новчану донацију на мој лични рачун 115-0038166002212-65 Радовановић Милан, село Барје Чифлик бб 18300 Пирот. Да не би било касније прозивке и спекулација, свака уплата и предаја новца Радету биће јавно објављена – поручио је Милан.
(Телеграф.рс)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here