Veteran Rade pronađen je usred neopisive nemaštine: Kroz rupu i trule grede na njega je padao sneg

Podelite:

On je, šlogiran i nepokretan, ležao uvijen u nekoliko ćebadi. Sve oko njega “vrištalo je” beda i nemaština

Radeta Ćirića, ratnog veterana iz sela Sinja Glava koji je živeo u kući koja se doslovno raspada, spasli su u utorak Radioamateri iz Pirota, čuvši da se ovaj čovek šlogirao, a niz zavejane puteve nije bilo nikog da ga spusti do Hitne pomoći.

Došavši na lice mesta, tri humana čoveka – dva Milana i jedan Bojan, zatekli su ga u teškom zdravstvenom stanju i usred neopisive nemaštine u kojoj Rade živi.
– Čovek sa vidnim povredama, ne može da se oslanja na nogu, niti da pomera ruku. Živi u porušenoj staroj kući bez vode, struje, grejanja – napisao je na svom Fejsbuk profilu Milan Radovanović, jedan od ljudi koji ga je spasao.

Na krovu Radetove kuće i sada zjapi ogromna rupa. Ista takva preti da proguta svakoga ko pokuša da priđe krevetu, a ne gleda kuda ide.

Kada su pronašli Radeta, njegovi spasioci zatekli su ga pokrivenog svakom stvari koju je imao, kako bi se iole ugrejao.

Milan Radovanović, radioamater koji je pomogao Radetu kaže za Telegraf.rs da selo u kom ovaj čovek živi ima svega 22 stanovnika, te da je oko 20 kilometara udaljeno od Pirota.

– Meštani ga nisu videli 5 dana. Kada je pao sneg, pošli su do njegove kuće, da vide da li je živ. Našli su ga kako smrznut i povređen, bolestan leži u krevetu – priča Milan.

Naš sagovornik dodaje i da Hitna pomoć nije mogla odmah da reaguje, posle čega su stanovnici sela Sinja Glava pozvali njega, kako bi pomogao sirotom čoveku da dođe do zdravstvene ustanove gde će mu se ukazati lekarska pomoć.

– Kuća je gotovo potpuno urušena, sa ogromnim rupama u podu, bez prozora, bez struje, bez vode, čovek je toliko bio dehidrirao i bez vode da kad smo mu dali vodu da pije nije mogao da dođe sebi. Zatekli smo ga umotanog u nekoliko ćebadi. Pritom, u veoma lošem je zdravstvenom stanju, sa brojnim povredama, velikim bolovima u rukama, nogama, veoma teško se kreće. Zaista smo se potresli kada smo videli u kako nehumanim uslovima živi Rade.
On čak nema ni ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu pa je isprva i odbijao pomoć od straha da ga neće primiti, međutim, mi smo već kontaktirali sa Hitnom pomoći i preneli mu uveravanja da će mu se pomoći bez obzira na sve. Uspeli smo da ga ubedimo i transportovali najpre do Hitne pomoći, nakon čega je prebačen na ortopediju, kako bi se ispitalo njegovo stanje i bio zbrinut – izjavili su Radovanović i Bojan Božić.

Terenskim vozilom, kroz zavejane seoske puteve, dovezli su svog sugrađanina do bolnice gde mu je ukazana pomoć. Danas se, već, oseća bolje.

– Maločas sam se vratio iz posete, bio kod Radeta u bolnici na ortopediji. Bolje je sa prstima leve ruke, počeo je da mrda, još uvek ne ustaje, jer ne može da se oslanja na levu nogu, zakazan mu je skener ovih dana – napisao je Milan u četvrtak popodne.

ako je dodao, Centar za Socijalni rad u Pirotu će najverovatnije ovog ratnog veterana da smesti u jedan od prihvatilišta za odrasle samce.

– Ko želi Radetu da pomogne, može da uplati novčanu donaciju na moj lični račun 115-0038166002212-65 Radovanović Milan, selo Barje Čiflik bb 18300 Pirot. Da ne bi bilo kasnije prozivke i spekulacija, svaka uplata i predaja novca Radetu biće javno objavljena – poručio je Milan.
(Telegraf.rs)

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here