VICE би да забрани Тешин Балкан.инфо

Поделите:

VICE Srbija лансирана је у оквиру стратешког партнерства Antena Grupe, једног од лидера у медијској индустрији југоисточне Европе и VICE Media, водеће светске компаније у производњи и дистрибуцији Интернет садржаја.

Текст са портала Вајс преносимо у целости:

 

 

Можда се чини као нешто што се десило у далекој Америци и нема веза са Србијом, али укидање Алекса Џоунса са друштвених мрежа, тачније са Гугла, Епла, Фејсбука, Јутјуба и Спотифаја је прилично важна ствар. Иако делује као логичан потез да се из јавног медијског простора укине неко ко шири опасне лажи и често увредљиве дезинформације, као што је Алекс Џоунс на пример тврдио да је масовна пуцњава у основној школи у Америци превара, а затим прогањао родитеље убијеног детета, ствари нису тако једноставне.

Не само што је слобода говора нешто што теоретичари завере често користе у одбрану и изврћу да би се представили као узгрожени пророци којима су масовни канали комуникације забрањени, већ је и њихова популарност оно због чега неке компаније можда стану да размисле пре него што ће их укинути. Због свог наратива, необразованости људи али и специфичне појаве канал Алекса Џоунса је, након Трампове победе на изборима, постао трећи најпопуларнији Јутјуб канал са вестима у Америци.То је као када би се људи у Србији примарно информисали поред РТС-а, слушајући Мирољуба Петровића на Јутјубу. (Мада канал Балкан Инфо портала знатно је популарнији од канала јавног сервиса.)

Па ипак, Џоунс, са милионским бројем пратилаца који генерише кликове и популарност, је склоњен са тог истог Јутјуба и других наведених платформи. Свака од њих је навела да су дужни према свим својим корисницима да створе сигурно окружење на коме ни један садржај не крши ставке из њихових правилника. Уколико се буду држали ових начела, сигурно постоје још многи који се истим принципом могу уклонити, питање је вероватно само у моћи њиховог домета. Па опет, моћ теоретичара завере је велик зато што се храни најпримарнијим нагоном људских бића – страхом. И не само да тај страх користе да би стекли популарност него врло добро знају и да га уновче. Осим лажи, неки од производа које је продавао Алекс Џоунс били су на пример годишња залиха хране за преживаљвање катастрофе.

Након епидемије морбила која је резултирала великим бројем жртава међу којима су и преминула деца, Србија је и те како осетила колико опасне теорије завера, које несметано лутају интернет водама, могу бити. Зато не би било лоше пречешљати интернет и очистити га од појединих наступа и гласноговорништва, ма колико год и сами теоретичари били жртве заблуда и веровања у неистине.
Kо је у ствари Ивона Живковић?

Бојим се да је то питање од милион долара, а питам се и да ли та особа уопште постоји. О томе како изгледа говори нам само језива сличица на банерчићу који користи како на свом сајту тако и када негде „гостује“. На њему пише: Мој избор, пажња политички некоректно! Ивона Живковић је српска википедија теорије завере, као нека онлајн енциклопедија коју подржава издавач „Трећег ока“. Ако постоји било која сумњица, мистерија или невиђено тајна информација коју знају само моћници удружени у разноразне западњачко-педофилско-сатанистичке организације, е онда сва срећа па је ту она, пошто она зна истину о свему. Али буквално свему. Од биолошких појава, историје, политике, медицине, права, нуклеарних стројева и појава ванземаљца. Ова, како сама себе назива новинарка, нема шта не познаје. Непонзаница је још само да ли јој је и хумор јача страна јер је списак донора и организација које је подржавају просто урбенесан. Да ли је реално да постоји Покрет за колективно одглупљивање и трежњење „Зид и чекић“. А једно од донора на списку су и „Јадимукос њефт“?! Па станите, зар вам у овом јаду-и-мукосу баш ништа није чудно?

Међутим, од неке тачке ствари више нису забавне. Извесна Ивона Живковић појављује се и на разним блоговима који се тичу алтернативне медицине, а сви знамо да је здравље нешто због чега су људи спремни да дају све што имају ако верују да су озбиљно угрожени. Јер то је ствар са теоретичарима завере, док вам говоре како сви други хоће да вас обману и увале вам нешто, они раде то исто. Само имају много јаке савезнике на својој страни – људски страх и осећај за који је крив адвертајзинг – зебњу да се више никоме не може веровати.
Антиваксери

А кад смо код здравља не можемо без осврта на антиваксере и све њихове наступе који су завршили на Јутјубу од Маје Волк, надри лекарке Слађане Велков, Јагоде Савић, а који још загађују интернет простор. Kолико је то што раде опасно најубедљивије говоре бројеви жртава и позиви на суд који су затим уследили. Kолико год ти људи и сами били у заблуди која је можда последица неког трауматичног догађаја у њиховим животима, опасни су, насилни и не одустају. Чак ни када се обрачунавају са мајком преминулог детета. За такву врсту насилништва стварно не треба показивати разумевање и толеранцију.

Мирољуб Петровић и Балкан инфо

Одувек сам мрзела онај израз – да није смешно, било би жалосно. Пошто чести наступи овог човека нису ни смешни ни жалосни, опасни су. Али он је само једна од маскота овог портала, укуцајте Балкан инфо и изаћиће видео клипови са теоретичарима од А преко западних педофила, забрањене историје српског народа, до Ш. Kао што сам рекла, број пратилаца њиховог Јутјуб канала већи је него сви разнородни ртс канали заједно. Међутим, како је штета коју наносе тешко процењива, надам се да неће морати да на расту до нивоа Алекса Џоунса како би се поводом њиховог избацивања са Јутјуба и гурања у запећак интернета, нешто учинило.

 

Вајс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here