„ВИДЕЋЕТЕ САДА КАКО АЗРА КОЉЕ СРБЕ”: Искази сведока на суђењу ЖЕНИ МОНСТРУМУ

Поделите:

У наставку суђења Азри Башић, оптуженој за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, вештак медицинске струке Љубомир Цуркић предочио је налаз о врсти, тежини и начину настанка повреда код Срба које су затворили припадници Хрватског већа одбране /ХВО/ и Ријечке бригаде.

Цуркић је у Суду БиХ рекао да је налаз сачинио 2. јануара 2008. године на захтев Окружног тужилаштва у Добоју, а на основу медицинске документације коју му је то тужилаштво доставило.

Вештак је навео да су код Момира Лазића констатовани прелом кључне кости и ребара, те ожиљци на кожи које су узроковале опекотине ужареном жицом.

Код Борислава Миодраговића, осим прелома ребара, констатовани су ожиљци на кожи узроковани посекотинама и опекотинама, док је код Неђе Благојевића установљен прелом ребара настао деловањем тврдих, тупих предмета.

Цуркић је навео да су код Илије Ћука, осим повреде средњег чланка прста, констатоване опекотине и посекотине на четири места на леђима изгледа крста насталих деловањем ужарене жице или оштрог предмета.

Код Луке Пајковића констатовани су ожиљци коже настали опекотинама, а код Милета Кузмановића прелом ребара, расцеп бубне опне и ожиљци од опекотина нанесених ужареном жицом на усној шкољци.

Вештак је код Боре Марковића констатовао експлозивну рану потколенице, код Радослава Стојаковића нагњечење кичме, код Здравка Видовића нагњечење грудног коша и ожиљке на кожи, а код Сретена Јовановића нагњечење главе и грудног коша и оштећење зуба.

Након изнесеног налаза вештака, тужилац Миланко Кајганић прочитао је релевантне делове исказа преминулог сведока Петра Марковића, који је дао 21. октобра 1994. године Основном суду у Дервенти.

Марковић је изјавио да су га, након заробљавања у селу Живинице 2. маја 1992. године, испитивали припадници Хрватског већа одбране /ХВО/ у селу Поље, међу којима је била Азра Башић.

– Питали су ме за радио-станицу, а Азра Башић, за коју сам чуо да је била припадник Ријечке бригаде, ударала ме песницом по лицу и претила да ће ме заклати. После сам пребачен у Дом ЈНА у Дервенти и ту ме нису тукли – рекао је Марковић и додао да је касније пребачен у логор на Рабичу у којем су затворени Срби лежали на поду прекривеном водом.

Тужилац је прочитао и исказе бившег полицајца Бесима Бегића, те Здравка Видовића који из здравствених разлога нису могли доћи да сведоче у Суду БиХ.

У исказу, који је 1. септембра 2003. године дао Полицијској станици у Дервенти, Бегић је навео да је знао да је ХВО држао Дом ЈНА у Дервенти, али да не зна ништа о убиству Благоја Ђураша, којег је од раније познавао, јер је у том периоду био службено одсутан. Према његовим речима, чуо је да је у Дервенту дошла Азра из Ријечке бригаде, те да ју је први пут видео 1994. године.

Сведок Здравко Видовић дао је три изјаве. У првој, коју је дао 21. новембра 1994. године у Основном суду у Дервенти, рекао је да су га, након хапшења 26. априла 1992. године, припадници ХВО и Ријечке бригаде, са мештанима из Чардака одвели у Дом ЈНА где су их терали да гутају со и једу југословенске динаре.

– Ту су били неки Гавран и Азра. Ударали су нас ногама, рукама, палицама. Сви смо били крвави, а они су нас терали да са пода лижемо крв. Када је на под од удараца пао Благоје Ђураш, пришла му је Азра и ножем пресекла врат. То смо морали гледати, а ја нисам смео. Пришао ми је један војник и, уз претњу ножем, натерао да то гледам – испричао је Видовић.

Он је сведочио да је, са осталим заробљеницима, одведен у подрум у којем су били два дана. За то време, затворени Срби су одвођени на испитивање, након чега су се враћали крвави. Из Дома ЈНА, пребачени су у логор на Рабичу.

У изјави од 23. маја 2006. године, коју је дао у Полицијској станици у Дервенти, Видовић је навео да је након заробљавања 26. априла 1992. године, са 30-так мештана Чардака одведен у једну кућу у селу Поље, где су их војници ХВО и Ријечке бригаде одмах почели тучи.

– Након два часа, одвели су нас у Дом ЈНА у Дервенти, у којем су нас појединачно изводили на испитивање. Говорили су нам да смо четници и питали ко је војвода. Предвече је доведен Благоје Ђураш којег су претукли јер су мислили да је он војвода. Азра је клекнула поред њега и казала: `Видећете сада како Аркановка коље` – рекао је Видовић.

После тога, сведок је да су одведени у подрум одакле су их изводили на батинање.

Исти исказ Видовић је дао 18. септембра 2008. године Окружном тужилаштву У Добоју.

Суђење ће бити настављено 27. октобра.

 

 

Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here