(ВИДЕО)Анђелковић: Није никакво изненађење што је Хрватска ослободила Томпсона!

Поделите:

Саво Штрбац, председник Документационо информационог центра ‘Веритас’, за НОВО ЈУТРО телевизије Пинк, рекао је да у околностима које владају у Хрватској када се зна да иза концерта Томпсона, прошлог лета, стоји Хрватска држава, тешко је очекивати да једна судкиња изрекне осуђујућу пресуду.

– Изазивање расне, националне и верске нетрпељивости данас је у Хрватској прекршај. И зато ово одлучује прекршајни, а не редовни суд. У оваквим околностима какве сада владају у Хрватској и када се зна да иза концерта Томпсона, прошлог лета, стоји Хрватска држава, Хрватска влада, где је покровитељ било министарство бранитеља, тешко је очекивати да једна судкиња изрекне осуђујућу пресуду – рекао је Штрбац.

Kако каже, сви који су дошли на концерт су подржавали тај поклич “За дом спремни” уз образложење да је то део песме и да није политички обојено.

– Ова ослобађајућа пресуда је и резултат немогућности већа да се суочи са прошлошћу. Речено је да би требало законим забранити употребу усташких знамења, али је одмах направљен изузетак, да то не важи када се комеморишу догађаји из рата 90’, јер је била једна јединица ХОС која у свом амблену има тај поклич – рекао је Штрбац.

– У Хрватској ово делује прилично нормално. Тамо улице носе имена идеолога усташког покрета, тамо се подижу споменици усташким терористима, и у таквим околностима не треба да се чудимо што је Томпсон ослобођен – рекао је Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Kако је рекао, паралеле са Србијом се не могу правити, јер како каже, Србија није имала Јасеновац, као ни покољ у Глинској цркви.

– У Хрватској је током Другог светског рата извршен класичан геноцид над Србима, наравно у томе нису учествовали сви Хрвати, али усташки покрет је био доста распрострањен. Усташко домобранско наслеђе у Хрватсој је присутно и до данас живи – рекао је он.

– Хрватска историја је препуна датума које можемо повезивати са злочинима над Србима. Мислим да је Томпсон добра парадигма функционисања хрватске државе ’90-тих година па и касније. Човек који је од једног бармена или шанкера из Далматинске загоре преко ноћи постао национална звезда, творац песама које су постале, како они кажу, незваничне химне домобранског рата, а након рата мултимилионер. Он је једна добра парадигма – рекао је Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност.

Kако каже, никада нисмо чули да се нашао на листама најпопуларнијих музичара из Хрватске иако је деценијама у првих три или пет музичара који су најпопуларнији у Хрватској.

– Ужасно је да ово није први пут, ово се понавља из године у годину и плашим се да је то једна врста системског усуда Хрватске – рекао је Рајић.

– Американци који су савезници Хрватске, редовно учествују на разним манифестацијама посвећених Дражи Михајловићу и четничком покрету у Србији. Ради се о међународно признатом антифашистичком покрету. Kод нас није било логора где су истребљивани Хрвати, а и логори који су постојали били су под немачком јурисдикцијом. Ни о једном Јеврејину који је убијен у Србији нису одлучивале српске власти. Сваку одлуку те врсте доносила је немачка адмистрација – рекао је Анђелковић.

ПИНK

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here