(ВИДЕО)Чича није желео да се брани, али ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА ГОВОРЕ СВЕ!

Поделите:

17. 7. 1946. године стрељан је Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у Отаџбини. Многи детаљи о хапшењу, суђењу и смрти Драгољуба Михаиловића и данас су обавијени велом тајне, а његов лик и дело изазивају бројне полемике и контроверзе

Нешто од онога што је генерал говорио у своју одбрану ипак је сачувано.

Званичан назив поступка против команданта Југословенске војске у Отаџбини био је “Суђење Драгољубу-Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941-1945)”, али је данас много познатији као Београдски процес.
Ово је рекао на крају

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. позивао сам новинаре целог света и тражио мисију црвене армије. судбина је била немилосрдна према мени када ме је бацила у најтеже вихоре. много сам хтео, много започео, али вихор, светски вихор, однео је мене и мој рад.

Суђење је одржано у Београду, од 10. јуна до 15. јула 1946. године, било је отворено за јавност и присуствовало му је око 60 страних извештача.

Драгољубу Дражи Михаиловићу је суђено пред војним судом чији је председник био пуковник Михаило Ђорђевић, а чланови су још били потпуковници Милија Лаковић и Михаило Јанковић. Помоћне судије били су Никола Станковић, Радомир Илић и Тодор Попадић (секретар). Тужилац је био пуковник Милош Минић, а коме је помагао Милош Јовановић.

Михаиловић је био оптужен по 47 тачака и суђено му је за активности против партизана, за колаборацију са Немцима и ратне злочине над цивилима.
Сам ток суђења и данас је предмет оспоравања и контроверзи. Суд није прихватио ниједан предлог одбране. Савезничким ваздухопловцима који су спасени и евакауисани уз помоћ четника 1944. није било дозвољено да сведоче у Михаиловићеву корист са образложењем да је њихово сведочење нерелаватно. Само су две жене сведочиле у Михаиловићеву корист.

Лондонски лист “Дејли телеграф” 14. јуна 1946. године објавио је текст дописника са суђења у Београду у којем је овај, између осталог, писао како Дража делује “уморно”, како свака његова реч бива пропраћена звиждањем публике и како га судија често прекида и не дозвољава му да говори.

Извештач “Тајмса” ствари је видео мало другачије.

– Михаиловићева одбрана је била без фраза, без кивности на политичке противнике или личне непријатеље, јасно и подробно. То је војник од заната подносио извештај, неодољив баш својом једноставношћу – објавио је извештач.

Нешто од онога што је Драгољуб Михаиловић говорио у своју одбрану ипак је сачувано, а најчешће се цитирају речи које је генерал изнео у самој завршници:

Последње завршне речи одбране изговорене су 30 минута после поноћи, 12. јула 1946. године. Читање пресуда почело је у 8:15 изјутра 15. јула. Од 47 тачака оптужнице генерал Михаиловић је осуђен по осам.

Драгољуб Михаиловић је осуђен на смрт стрељањем, трајан губитак политичких и грађанских права као и одузимање целокупне имовине.

Највећи број историчара као датум смрти Драгољуба Михаиловића узима 17. јул 1946. Место стрељања је непознато, мада је најверованије у питању била Ада Циганлија. Ни данас се не зна где је тачно гроб генерала Михаиловића.

дневно.рс

Поделите:

2 Коментари

  1. Ocigledno je da su komunisti Generala drogirali, da bi ga predstavili kao slabica. Nisu uspjeli, bezbroj dokumenata govore o njegovom patriotizmu, i ljudskosti ‘Narod nek odluci.’

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here