(VIDEO)”Ja sam Miloš Stojković, proteran iz moje kuće na Kosovu! Sram vas bilo!”

Tribinu u Centru za kulturnu dekontaminaciju prekinuo prognani Srbin sa Kosova!

Beograd, 2. juna 2017 - Trenutak prekidanja tribine u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Tribina u Centru za kulturnu dekontaminaciju na kojoj je trebalo da bude promovisana knjiga "Zelim da me cuju" bivse kosovske predsednice Atifete Jahjage, a u okviru festivala "Mirdita, dobar dan", prekinuta je na samo pocetku. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb
Podelite:

Tribina u Centru za kulturnu dekontaminaciju na kojoj je trebalo da bude promovisana knjiga „Želim da me čuju” bivše kosovske predsednice Atifete Jahjage, a u okviru festivala „Mirdita, dobar dan”, prekinuta je na samo početku.

Na binu je, naime, izašao Miloš Stojković, koji se predstavio kao predsednik Koalicije raseljenih i koji je uzvikivao: „Kosovo je Srbija”.

Tražio je izvinjenje zbog toga što je proteran sa svoje zemlje, pitao zašto se Srbima ne dozvoljava da takvu tribinu održe u Prištini, tražio da im se vrati oteto…

Okupljeni su pokušavali da ga smire, a zatim je putem video linka emitovana poruka Atifete Jahjage, što je Stojkovića ponovo izazvalo da negoduje, a zbog čega ga je obezbeđenje izvelo iz sale.

Prethodno su se ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju okupili pripadnici organizacije Alternativa i oni su, na nekih 50 metara od ulaza, okruženi policijskim kordonom.

Ispred ulaza u Centar za kulturnu dekontaminaciju bio je i Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih na Kosovu i Metohiji.

Dvadesetak pripadnika Alternative razvilo je uz skandiranje transparent „Za sledeći Remzijev gol neka bude Haradinaj”, aludirajući na igrača Arsenala u vezi s kojim postoji već legenda da kad god postigne gol neko umre.

Na drugoj strani, pripadnici Inicijative mladih za ljudska prava razvili su transparent „Sramota je mrzeti”.

Ispred ulaza je bilo i dvadesetak pripadnika organizacije Zavetnici, koji su nosili transparente s likovima srpskih sveštenika i motivima s KiM, a Milica Đorđević novinarima je rekla da se u CZKD predstavlja knjiga o navodnom silovanju žena na Kosovu, te da su Zavetnici sprečili taj sramni događaj, koji su, kako je rekla, inicirali ambasada SAD i ministarstvo kulture takozvane republike Kosovo.

Atifete Jahjaga je bivša kosovska predsednica, mandat joj je istekao pre godinu dana, a njeno učešće je na festivalu bilo najavljeno, a zatm otkazano, te će se ona gostima na promociji knjige obratiti putem video linka, što su ranije saopštili iz Inicijative mladih.

Oni nisu želeli da komentarišu motive za otkazivanje Jahjaginog prisustva, dok je ona izjavila da su srpske vlasti sprečile njen dolazak i učešće na festivalu u Beogradu „apsurdnim obrazloženjem”.

Istovremeno, Edita Tahiri obavestila Evropsku uniju da bivša predsednica Kosova nije mogla da putuje u Beograd, ocenivši da su takvim potezom srpske vlasti pogazile sporazum iz Brisela o slobodi kretanja i međusobnim posetama zvaničnika.

Tanjug

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here