Викиликс открива разлог за хапшење Асанжа

Поделите:

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж ухапшен је данас у амбасади Еквадора у Лондону, саопштила је британска полиција.

„Викиликс“ је саопштио да Асанж није „изашао из амбасаде“, већ да је амбасадор Еквадора позвао у зграду полицију да га ухапси.

Kомпанија је оптужила Еквадор да је незаконито укинуо политички азил Асанжу у супротности са међународним правом, што је довело до његовог хапшења.

У званичном саопштењу полиције се наводи да је Асанж ухапшен „јер се није предао суду“ и одведен је у централну полицијску станицу Лондона, где ће остати до одласка на суд.

15:31

Власти Еквадора ће у наредних неколико сати објавити нове податке којима ће објаснити одлуку председника те земље Ленина Морена да ускрати азил оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, саопштила је министарка унутрашњих послова те земље Марија Паула Ромо новинарима.

„Хтела бих да додам да ће у наредним сатима влада објавити низ детаља који до сада нису били познати свету, а који објашњавају одлуку коју је донео председник Морено“, рекла је министарка.

Реч је, пре свега, о мешању Асанжа и компаније повезане с њим, како је навела, у унутрашње послове Еквадора.

„Неколико година у Еквадору живи један од кључних чланова организације Викиликс и човек близак Асанжу. Имамо довољно доказа да је он био повезан с покушајима да дестабилизује ситуацију у влади и да је путовао у друге земље заједно с бившим министром иностраних послова Еквадора Рикардом Патињом. Заједно с њим прошле године је два пута путовао у Перу и у Шпанију. Последњи податак који смо добили је да су крајем фебруара ове године путовали у Венецуелу на један дан“, рекла је министарка.

„То су и подаци о идентитету двојице руских хакера који живе у Еквадору и они ће бити достављени у наредним сатима главном тужилаштву“, додала је она.

14:45

„Џулијан Асанж је радио у корист слободе и независности Француске откривањем агресивних пракси које се спроводе против нас. Част наше земље налаже да му се одобри политички азил у време када му је угрожена слобода“, рекао је у свом саопштењу Жан-Лук Меланшон, оснивач француске радикалне Партије левице.

14:37

Викиликс“ је саопштио да је Асанж ухапшен због „завере са Челси Менинг“ за објављивање званичних дневника о рату у Ираку и Авганистану и афере „Кејблгејт“.

14:36

Британска полиција потврдила да је Асанж ухапшен у вези са налогом за екстрадицију који је добијен од америчких власти.

Асанж (47) је ухапшен данас у амбасади Еквадора у Лондону, пошто му је Влада те земље укинула азил.

14:35

Шведско тужилаштво разматра могућност обнављања истраге против оснивача портала „Викиликс“ Џулијана Асанжа који се у тој земљи терети за силовање, преноси лист „Svenska Dagbladet“ позивајући се на представника тужилаштва.

„Ми разматрамо то питање и саопштићемо нашу одлуку касније у току дана“, изјавио је портпарол тужилаштва Карл Игланд.

14:32

„Слике еквадорског амбасадора, који је позвао британску тајну полицију да извуче Асанжа, хтео он то или не, које су заслужиле награду за новинарство, ући ће у историјске књиге. Асанжови критичари можда ликују, али ово је мрачни тренутак у историји слободе медија“, написао је Сноуден на свом Твитер профилу.

Поделите:

1 коментар

  1. “Нови људи завршиће тако да ће се одрећи слободе рекавши Великом Инквизитору: “Држите нас поробљене, али храните нас…”
    Ф. М. Достојевски

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here