ВИЛА ЈОВАНKЕ БРОЗ НА ПРОДАЈУ ИЛИ У ЗАKУП Држава не може да издвоји 2,5 МИЛИОНА ЕВРА за њено реновирање

Поделите:

Држава не може да издвоји два и по милиона евра за реновирање виле у Kнеза Александра Kарађорђевића 75 у којој је живела некадашња прва дама Југославије Јовнака Броз, преносе “Вечерње новости”. Зато ће ту вилу ускоро понудити или на продају или дати у закуп некоме ко је расположен да у њу у уложи новац и реновира је.

Ово за “Новости” открива Јован Воркапић директор Републичке дирекције за имовину. – Могуће је да неко узме вилу у закуп на дужи период, који би оправдао толика инвестициона улагања, а да му се то што је уложио одбија од закупнине, до половине вредности некретнине. Држава је, као власник, слободна да ради са вилом оно што мисли да је најсврсисходније. Сигурно је нећемо држати дуго закључану – каже Воркапић.

Према његовим речима, постоји неколико земаља које траже баш овакве објекте за потребе својих диполоматско-конзуларних представништва, било у закуп, било да их купе.

Некадашњи Јованкин дом на Дедињу под належношћу је Управе за заједничке послове републичких органа који брину о текућем одржавању и физичко-техничком обезбеђењу. Kућа је била закључана од смрти Брозове удовице, 2013. године, па до ове године, док је трајао оставински поступак. Јованкине личне ствари, накит, одећа, фотографије, уља на платну, али и државни намештај и уметнине, неко време су ту остали, а затим су ускладиштене на другом месту, да не пропадају.

Kућа од 750 квадратних метара, прекопута Белог двора, у изузетно је лошем стању. Процене су да ово здање, које је држава својевремено откупила од старог власника који није имао наследнике, вреди око четири милиона евра. Цену би ипак могли да “оборе” трошни зидови, влага, малетер који отпада…

У експертизи коју је пре целу деценију урадио Грађевински факултет у Београду, оцењено је да је потребно хитно санирати прилазно степениште, терасе и тротоар.

Грејање је уведено тек последњих година Јованкиног живота, због пропале котларнице, а урађен је и санитарни чвор, поправљени су ограда и кров.

Вила је од смрти некадашње прве даме практично конзервирана и у њој су искључена и вода и грејање.

Јованка Броз је преминула 20. октобра 2013. године, а као њене наследнице остале су сестре Нада и Зора. Удовица маршала Тита живела је овде “привремено”, пуне три деценије, од када је у ноћи, у спаваћици, насилно исељена из њеног и Титовог дома, из Ужичке 15 27. јула 1980. године. Уз нову вилу, држава јој је уступила намештај и уметнине, али у зграду није улагала, па се Јованка жалила на влагу, на кров који прокишњава, на хладноћу, због које је и зими морала да седи у соби у бунди.

До краја живота, остала је изолована, виђајући се углавном са саброцима и неколицином преосталих ратних другова.

новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here