Вилдерс иницирао закон којим се забрањују Куран, џамије, бурке и исламски термини

Protestors hold placards outside a press conference being held by right-wing Dutch MP Geert Wilders on Oct. 16, 2009, in London. About 20 protestors gathered outside the building where he held a press conference.
Поделите:

ЛИДЕР десне и евроскептичне холандске Слободарске партије (ПВВ) Герт Вилдерс предложио је у националном парламенту нацрт закона којим би се у тој земљи забранили не само “исламски термини”.

“Морамо очистити земљу од ислама. Ислам не припада Холандији. Ислам је мржња и тероризам. Годинама се ништа није урадило да се ислам спречи. Зато предлажем закон којим би се забранили исламски термини у Холандији”, казао је Вилдерс у обраћању у државном парламенту.

Истакао је и да је то први такав покушај у западним земљама.

“Нека се затворе џамије и исламске школе те забране Куран и бурка. Надам се да ће и друге земље следити овај пример”, рекао је Вилдерс.

Лидери других партија у парламенту Холандије успротивили су се његовој иницијативи, тврдећи да је противна верским слободама које су загарантоване Уставом Холандије.

Холандски посланик турског поријекла Тунахан Кузу је изјавио да је чак почео сажаљевати Вилдерса, напомињући да већ 14 година “говори исте ствари”.

Нагласио је да ће странка “Денк”, којој припада, увек бити против таквих изјава колико год дуго Вилдерс настављао исту политику.

Пре две године, ПВВ је у партијском програму обећао да ће затворити џамије у земљи, забранити Куран и отказати боравишне дозволе азилантима.

ПВВ, коју предводи Вилдерс, након избора прошле године постала је друга највећа политичка партија у земљи, освојивши 20 места у парламенту.

(извор: Анадолија)

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here