“Више не постоји могућност да лекар трајно изгуби дозволу за рад”

Поделите:

Лекарима више неће моћи трајно да буде одузета лиценца за рад, предвиђено је новим Закон о здравственој заштити који је недавно ступио на снагу.

Дозволу за рад могу да изгубе само привремено, до брисања из казнене евиденције.

Примера ради, уколико је лекар за неко кривично дело осуђен на казну до годину дана затвора, по сили закона, из казнене евиденције, брише се након пет година од извршења казне и тада му се враћа дозвола за рад и може да почне несметано да ради.

Директор Лекарске Kоморе Србије др Милан Динић каже да је трајно одузимање лиценце била неправда према лекарима, јер сваки грађанин има право на рехабилитацију, пренео је Б92.

“Више не постоји могућност да лекар трајно изгуби дозволу за рад, већ привремено, по одлуци суда, и док не буде избрисан из казнене евиденције”, рекао је Динић за Тањуг.

До сада је постојао члан Закона о здравственој заштити који каже да лекар који је осуђен за тешко дело против здравља људи, трајно губи право на обављање лекарског позива.

Динић сматра да је тај члан сада боље формулисан, па је дефинисано да се лиценца не губи трајно, већ до брисања из казнене евиденције.

Подсећа да је до сада Етички одбор Лекарске коморе Србије, на основу пресуда цивилних судова, доносио одлуку о достојности лекара за обављање лекарском професијом, те да су углавном потврђиване одлуке суда.

“Практично ово сада је неповољније за лекаре, зато што период брисања из казнене евиденције може да буде дупло дужи од казне на коју је осуђен пред судом. Са друге стране, оно што је олакшање за колеге, то је да је укинуто трајно одузимање лиценци”, истакао је Динић.

Додаје да се лиценце лекарима могу да одузму и Суд части ЛKС по пријави пацијента, породице или другог лекара, уколико се не води цивилни судски поступак и да се тада лиценце одузимају максимално на пет година.

Поделите:

1 коментар

  1. Презиме “динић” некако коренски није србско. То појашњава његову водећу позицију у Комори медицинара (медиСион).

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here