Више од 45 хиљада грађана Kосова се одрекло косовског држављанства

Поделите:

Од проглашења нзависности досад више од 45 хиљада грађана Kосова се одрекло држављанства.

Ова се бројка сматра високом и забрињавајуц́ом за косовско Министарство унутрашњих послова, пише “Инфо.кс.нет”.

Начелник Одељења за држављанство Министарства унутрашњих послова Лиридон Незири изјавио је за “Kосова прес” да се од 2009. године око пет хиљада особа сваке године одриче држављанства Републике Kосова.

Овај феномен се догађа, каже Незири, јер неке земље ЕУ у којима живе грађани Kосова не допуштају двојно држављанство грађанима који нису држављани Европске уније.

– Више од 45 хиљада особа одрекло се држављанства Републике Kосова, од 2009. до овог тренутака. То се не односи на све новије трендове људи који желе да живе у земљама Европске уније, углавном се односи на емиграције које смо имали током година с људима који вец́ имају базу у земљама Европске уније. Ту су интегрирани и желе живети тамо – подвукао је Незири.

Око 70 одсто оних грађана који су се одрекли држављанства Kосова су из Немачке. Званичник Министарства унутрашњих послова је негирао да се ускрац́ивање држављанства догађа због нелиберализације визног режима или социоекономског статуса.

– Ово се не односи на процес либерализације визног режима за слободно кретање, него само на процес државе која није део Европске уније. Kосово има огроман талас исељавања у земље Европске уније, углавном у Немачку, Аустрију или чак у скандинавске земље. Што се тиче одрицања од држављанства Kосова, највише има захтева из Немачке. Ова бројка је релативно велика јер те земље не допуштају двојно држављанство, зато грађани који су сада интегрисани у тим земљама Европске уније, одлучују задржати држављанство тих земаља – рекао је Незири.

Према његовим речима, само Француска и Швајцарска не обавезују одрицање од држављанства. Иначе, укупан број људи са Kосова у дијаспори процењује на око 700.000, у ЕУ и САД.

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here