“Више од петине грађана жели да се одсели из Србије и више од 90 одсто не жели да се врати у Србију”

Поделите:

Више од петине грађана, њих 22 одсто, потенцијално жели да се исели из Србије, а више од 90 одсто оних који већ живе у иностранству ту види и будућност своје деце, показали су резултати истраживања “Зашто људи одлазе из Србије” које је спровела организација “Србија 21 – Центар за будућу Србију”, пренео је Н1.

Истраживање је спроведено током јуна, јула и августа прошле године, а анкетирано је 1.000 грађана Србије и 2.149 грађана Србије који су се иселили у иностранство.

На представљању истраживања у Kрагујевцу, наведено је да се међу мотивима за исељење анкетираних најчешће истичу бољи животни стандард, боље плаћен посао, као и лоша ситуација у држави. Највише, 85 одсто испитаника, би желело да се исели у земље Запада, а два одсто је као жељену дестинацију навело Русију.

О одласку највише размишљају млади од 18 до 29 година, а од оних који желе да оду у иностранство 45 одсто размишља о трајном исељењу.

Од анкетираних који живе у дијаспори, њих 92 одсто свој живот оцењује бољим него у Србији, а као предности наводе бољи животни стандард, уређену државу и безбедност. Повратак у Србију не планира 41 одсто, а 35 одсто би се вратило тек када буду у пензији.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here