Више од половине Американки млађих од 30 година рађа децу – ван брака

Поделите:

АМЕРИКАНЦИ се све ређе жене и удају.

Пре осам година је у браку био само 51 одсто грађана САД. То је био амерички антирекорд, али је сада оборен.

Рођени 2000-те или касније себи најчешће не могу дозволити званични брак и породицу. Зато више од половине Американки млађих од 30 година рађа – ван брака.

Званична државна статистика на узбуну звони још једним поводом: традиционални брак и стабилна породица постали су привилегија америчке средње класе и највиших слојева. Успостављен је `гвоздени закон`: што грађанин САД мање зарађује то су му мање шансе да има нормалну породицу.

Млади из нижих слојева брзо ступају у интимне везе, брзо добијају прво дете ван брака и једнако брзо се разилазе. За многе од њих је брак нешто застарело и бесмислено.

У периоду после Другог светског рата, жени је универзитетска диплома пре сметала него помагала да се уда. Чак:што је имала боље образовање – то су јој биле мање шансе да се уда. Тада су се лекари, примера ради, женили медицинским сестрама са којима су радили. Данас се – како указује Бредфорд Вилкокс, директор Националног брачного пројекта при универзитету Вирџиније – жене колегиницама-лекарима.

Социјално раслојавање је у САД већ стигло дотле да је међукласних бракова све мање. Будући супрузи траже партнере који им не уступају ни по статусу, ни по образовању и примањима.

Утицај на све ово има и америчко законодавство јер при разводу „једнаких партнера“ оба мање губе.

Резултат је: међу Американцима са високим зарадама, који имају 18 до 55 година, у браку је 56 одсто. Међу квалификованим радницима тај проценат је – 39 одсто, а међу сиротињом – једва 26 одсто.

Само половина радничке деце живи у комплетним породицама. Код њихових богатих и добро стојећих вршњака тај проценат је безамло 80 одсто.

Ендрју Черлин, професор универзитета Џона Хопкинса стање ствари описује овако:

„Они који данас ступају у брак – то су су победници у економској конкуренцији. То су они који имају две добре плате. Њихов брак функционише“.

Магазин „Атлантик“ је објавио: „За младе Американце брак постаје луксуз“.

        (сажета верзија текста)

Викторија НИКИФОРОВА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here