Više od polovine Amerikanki mlađih od 30 godina rađa decu – van braka

Podelite:

AMERIKANCI se sve ređe žene i udaju.

Pre osam godina je u braku bio samo 51 odsto građana SAD. To je bio američki antirekord, ali je sada oboren.

Rođeni 2000-te ili kasnije sebi najčešće ne mogu dozvoliti zvanični brak i porodicu. Zato više od polovine Amerikanki mlađih od 30 godina rađa – van braka.

Zvanična državna statistika na uzbunu zvoni još jednim povodom: tradicionalni brak i stabilna porodica postali su privilegija američke srednje klase i najviših slojeva. Uspostavljen je `gvozdeni zakon`: što građanin SAD manje zarađuje to su mu manje šanse da ima normalnu porodicu.

Mladi iz nižih slojeva brzo stupaju u intimne veze, brzo dobijaju prvo dete van braka i jednako brzo se razilaze. Za mnoge od njih je brak nešto zastarelo i besmisleno.

U periodu posle Drugog svetskog rata, ženi je univerzitetska diploma pre smetala nego pomagala da se uda. Čak:što je imala bolje obrazovanje – to su joj bile manje šanse da se uda. Tada su se lekari, primera radi, ženili medicinskim sestrama sa kojima su radili. Danas se – kako ukazuje Bredford Vilkoks, direktor Nacionalnog bračnogo projekta pri univerzitetu Virdžinije – žene koleginicama-lekarima.

Socijalno raslojavanje je u SAD već stiglo dotle da je međuklasnih brakova sve manje. Budući supruzi traže partnere koji im ne ustupaju ni po statusu, ni po obrazovanju i primanjima.

Uticaj na sve ovo ima i američko zakonodavstvo jer pri razvodu „jednakih partnera“ oba manje gube.

Rezultat je: među Amerikancima sa visokim zaradama, koji imaju 18 do 55 godina, u braku je 56 odsto. Među kvalifikovanim radnicima taj procenat je – 39 odsto, a među sirotinjom – jedva 26 odsto.

Samo polovina radničke dece živi u kompletnim porodicama. Kod njihovih bogatih i dobro stojećih vršnjaka taj procenat je bezamlo 80 odsto.

Endrju Čerlin, profesor univerziteta Džona Hopkinsa stanje stvari opisuje ovako:

„Oni koji danas stupaju u brak – to su su pobednici u ekonomskoj konkurenciji. To su oni koji imaju dve dobre plate. Njihov brak funkcioniše“.

Magazin „Atlantik“ je objavio: „Za mlade Amerikance brak postaje luksuz“.

        (sažeta verzija teksta)

Viktorija NIKIFOROVA

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here