Vlada Crne Gore otima crkve izgrađene pre 1918. godine, Mitropoliju svode na NVO

Podelite:

Vjerske zajednice koje se ne registruju kod nadležnog ministarstva neće imati pravni položaj vjerskih zajednica

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji suštinski predstavlja frontalni napad na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Prema predlogu Vlade Crne Gore, svi vjerski objekti građeni do 1918. postaće državna svojina.

Prema predloženom zakonu, vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, biće upisani kao državna svojina.

Ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati, rekla je generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Žana Filipović.

Plan da se otmu hramovi SPC nije jedini sporni dio Predloga zakona, već taj dokument krije namjeru da se Mitropolija crnogorsko-primorska svede na nivo nevladine organizacije.

Naime, vjerske zajednice koje se ne registruju kod nadležnog ministarstva neće imati pravni položaj vjerskih zajednica koje su registrovane ili evidentirane u skladu sa Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, niti mogu sticati i ostvarivati prava koja u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore isključivo pripadaju registrovanim ili evidentiranim vjerskim zajednicama.

To je predviđeno Predlogom zakona koji u članu 29 definiše da „način osnivanja i djelovanje organizacija koje nijesu vjerske zajednice u smislu ovog zakona, a koje se osnivaju radi ispoljavanja slobode uvjerenja, ostvaruje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj nevladinih organizacija“.

Regulisanje rada vjerske zajednice po zakonu kojim se uređuje položaj NVO prećutno se odnosi na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, kojoj je neprihvatljiva registracija od strane državnog organa, što su dosad više puta javno isticali.

Članom 18 Predloga zakona propisano je da vjerska zajednica stiče svojstvo pravnog lica upisom u registar vjerskih zajednica, koji vodi ministarstvo. Kako je definisano, registracija nije obavezna, a registrovanje vjerske zajednice je moguće ako ima najmanje tri punoljetna vjernika koji su crnogorski državljani i imaju prebivalište u Crnoj Gori, ili stranci koji imaju odobren stalni boravak u Crnoj Gori.

U slučaju da se ne registruju, vjerske zajednice neće imati pravni položaj vjerskih zajednica koje su registrovane ili evidentirane u skladu sa ovim zakonom i ne mogu sticati i ostvarivati prava koja, kako se definiše, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore isključivo pripadaju registrovanim ili evidentiranim vjerskim zajednicama.

Premijer Duško Marković smatra da ovaj zakonski predlog ima „istorijski značaj“.

-Rekao bih da on predstavlja završni korak na ovom istorijskom putu kulturne emancipacije Crne Gore, jer njime garantujemo svakom građaninu Crne Gore slobodu da po sopstvenoj savjesti bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države, saopštio je Marković.

Iz izvršne vlasti su poručili da će Predlog zakona, prije usvajanja u Skupštini, biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Mitropolit cmogorsko-primorski Amfilohije ranije je kazao da je ovaj propis čak primitivniji i gori nego i onaj zakon iz vremena komunističke Jugoslavije.

IN4S

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here