Влада Србије дала је гаранције за привремено пуштање Ратка Младића

Поделите:

Влада Србије дала је гаранције за привремено пуштање Ратка Младића из Хашког трибунала због лечења.

“Гаранције су дате јер, на основу дела документације и онога што су наши лекари успели да виде, сматрају да Младић не добија адекватан медицински третман у складу са стањем у коме се налази”, изјавила је министарка правде Нела Kубуровић.

“Тако да, надамо се да ће Хашки трибунал озбиљно да размотри захтев који упути одбрана, уз гаранције које је доставила влада Србије, да размотре још једном могућност да се он пусти на привремено лечење, с обзиром на оно што знамо какво је његово здравствено стање”, рекла је Kубуровић за Пинк.

Министарка указује да је влада Србије поступала увек у складу са налогом судског већа у претходним случајевима када су се осуђеници или притвореници пуштали на привремену слободу и подвлачи да до сада није било никаквих проблема и да су свои враћени у притворску јединицу у Шевенингену, по налогу, када год је то требало .

“То није први пут да влада Србије даје гаранције, то је било у више случајева, подсетићу вас на случај Горана Хаџића, Драгана Николића. Нажалост, постоје случајеви где је Хашки трибунал остао нем на наше захтеве, када смо и више пута упућивали, као што је случај са господином Толимиром, који је, нажалост, умро и није имао могућност да му се пружи адекватно лечење”, каже Kубуровић.

Подсећа да је 12 српских држављана умрло током самог трајања поступка у Хагу, тако да се нада да ће Хашки трибунал захтев озбиљно да размотри, с обзиром на то да “остају многа отворена питања за ица која су преминула – под којим условима и да ли су имала адекватну негу.

Србија нема Младићеву целокупну медицинску документацију, каже министарка, зато што Хашки трибунал ни одбрани није хтео да достави ту документацију, то се сматра поверљивим, с тим што је, како каже, Младић дао одобрење да и одбрана и чланови његове породице ту документацију уступе влади.

“Тако да, надамо се да ће Хашки трибунал озбиљно да размотри захтев који упути одбрана, уз гаранције које је доставила влада Србије, а свакако и Министарство правде такође је подржало захтев породице Ратка Младића и упутило писмо Хашком трибуналу”, рекла је Kубуровић.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here