Влада Србије упутила Француској милион евра за обнову катедрале Нотр Дам

Поделите:

Влада Србије упутила је Француској финансијску помоћ од милион евра за обнову катедрале Нотр Дам у Паризу, саопштено је после седнице Владе.

Kако је наведено, одлуком се потврђује “вековно пријатељство са француским народом и изражава жеља да се симбол француске и светске цивилизације што пре обнови и отвори тај храм културе и уметности за све своје будуће поклонике”.

Kатедрала Нотр Дам је тешко оштећена у пожару 15. априла.

Француски председник Емануле Макрон навео је да ће за реконструкцији бити потребно пет година, док су стручњаци оценили да обнова Норт Дама може да потраје и 15 година.

Узрок пожара још није утврђен, али се верује да има везе са опсежним радовима на рестаурацији катедрале који су били у току.

Н1

Поделите:

1 коментар

  1. Bravo. Drugi obnavljaju svoje spomenike samo u Srbiji su u raspadu, “konzervirani” toboze da ocuvaju autenticnost. Na sta nam lice tvrdjave: Maglič, u Smederevo, Uzicu, Djurdjevi stupovi itd. Da su nasi genijalci zaduzeni za Nord Dam oni bi ga konzerviralu u stanju o kome je sad i ostavili tako. Budkvalno nemamo nista od srednjovekovnog nasledja obnovljeno, ako se izuzme par manastira.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here