ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: Не провоцирајте Херцеговце, јер ће узети мошти Светог Василија из Острога

Поделите:

Влада Црне Горе треба да повуче Предлог закона о слободи вјероиспојвести или увјерења и правном положају вјерских заједница, поручено је са великог Тројичинданског сабора у Подгорици уз опомену да се неће дозволити отимање храмова Српске православне цркве, док је умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије благословио је скуп и поручио да не провоцирају Херцеговце, јер ће узети мошти светог Василија Острошког и пребацити га у Херцеговину.

Тројичиндански сабор био је један од најмасовнијих скупова у историји Црне Горе

Митрополија црногорско-приморска и три епархије СПЦ затражиле су од Владе Црне Горе да у разумном року повуче Предлог закона о слободи вJероисповJести и припреми нови, а умировљени епископ Атанасије поручио је да не провоцирају Херцеговце.

Окупљенима се обратили митрополит црногорско-приморски Амфилохије, и позвао оне „који би да скрнаве мошти Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског да се врате себи и Богу“, владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који је прочитао званичну поруку Сабора и нагласио да ће се светиње чувати, бранити и обнављати, и умировљени владика Атанасије Јевтић, који је благословио скуп.

Став Митрополије и епархија је да се предложеним законом „продубљују подjeле и иницирају, подстичу и распирују братоубилаштво и сукоби на верској и етничкој основи“.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије благословио је скуп и поручио да не провоцирају Херцеговце, јер ће узети мошти светог Василија Острошког и пребацити га у Херцеговину.

Он је испричао историјат како су мошти Светог Василија стигле у Манастир Острог и истакао да Црногорци не треба да љуте Херцеговце.

„Немојте нас љутити, јер можемо узети ћивот Светог Василија Острошког у пренијети га у Херцеговину, у његово родно мјесто“, поручио је владика Атанасије.

Владика је подсјетио да је војску служио управо у Подгорици, те захвалио подгоричком предузећу Плантаже, које у свом асортиману имају вино „владика“ њему у част.

ИН4С
Поделите:

1 коментар

  1. Владика Атанасије је управо дао најпаметнији предлог – како доакати монтенегринској неоусташији: мошти Св. Василија на чело колоне.
    А онда – еегзодус! Сви монаси, све монахиње, свештеници …, пешице сви у Србију и Српску. Понети мошти и свих осталих српских светаца и великана које леже у манастирима ЦГ и све друге значајне црквене вредности, као што су ризнице, архиви, реликвије… И крст би требало скинути и не оставити им.
    Оставити им голе зидове. На њих бацити анатему.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here