Владика Григорије приредио ифтар челним људима Исламске заједнице у Мостару

Поделите:

Епископ Захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије синоћ је у Владичанском двору у Мостару у част мостарског муфтије мр. Салем еф. Дедовића приредио ифтар којем су присуствовали и челни људи Меџлиса ИЗ-е Мостар на челу са предсједником Извршног одбора Рамизом Јеловцем и главним имамом Суљом еф. Цикотићем.
Водећи рачуна да муслимани мјесец рамазан проводе у посту и ибадету Владика Григорије се на овај чин одлучио као знак поштовања и јачања добрих међунационалних односа у граду на Неретви и цијелој Херцеговини будући да је Српска православна црква јучер организирала свечане пријеме поводом славе Саборне цркве у Мостар.
Током ифтара највиши званичници двије вјерске заједнице разговарали су о предстојећим заједничком пројектима, које ће ускоро заједнички реализирати. Пројекти, о којима је ријеч имају опће корисну сврху и како је то истакнуто, њима ће се отворити нове перспективе, наде и биће својеврсно охрабрење вјерницима али и свим грађанима. Током дружења размијењене су врло интересантна искуства и реминисценције из свакодневног живота, које су на најефикасниији начин илустрирале појединачне и колективне доприносе развоју и изградњи квалитетног међурелигијског дијалога муфтије и владике, те сарадњом Исламске заједнице и Епархије. Муфтија је владики поклонио примјерак романа „Свјетиљка Умму Хашим“, муфтијин пријевод с арапског, а владика муфтији збирку прича „Преко прага, чији је он аутор. У име Меџлиса ИЗ-е Мостар предсједник Јеловац владики је поклонио умјетничку слику рад мостарског умјетника Алице Јакировића.
Организирањем ифтара за челне људе Исламске заједнице у Мостару владика Григорије је заправо исказао своје дубоко поштовање свим муслиманима и послао недвосмислену поруку о наставку добре међусобне сарадње и даљем развијању дијалога међу двјема вјерском заједницама у Херцеговини.

 

Medzlismostar.ba

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here