ВЛАДИKА ГРИГОРИЈЕ РЕKЕТИРА ПО НЕМАЧKОЈ: Узима по 50 евра од добростојећих људи, наши гастарбајтери му главна мета, ал’ постоји још луђи део приче!

Поделите:

Верски аналитичар Жељко Ињац упознат је са том ситуацијом и наводи да су свештеници у Немачкој уплашени…

Владика немачки Григорије је по доласку у Диселдорф увео једну „новотарију“, која је и шокирала и затекла тамошње вернике и свештенство.

По сведочењу једног свештеника из те епархије (име и презиме познато редакцији), он им је послао допис о увођењу такозваног епархијала поред постојећег парохијала, односно годишњег прилога породице или појединца црквеној општини којој припада (имају га све епархије). У документу се каже да новац треба да траже искључиво од добростојећих људи и да прилог не сме да буде мањи од 50 евра.

Свештеник који нам је проследио допис каже да је најлуђе у целој причи то што је Григорије написао да ће и сам сваког месеца од своје плате издвајати 150 евра на име тог епархијала…

– Kоји на крају опет иде њему у џеп. То вам је као када би свештеник у цркви стављао паре у корпицу да би подстакао и друге вернике да то чине, иако те паре на крају иду њему. Владика је јасно написао да се они који стално плаћају парохијал не узимају у обзир када је реч о прикупљању епархијала. Овако нешто стварно до сада није виђено у СПЦ – сведочи наш саговорник.

Верски аналитичар Жељко Ињац упознат је са том ситуацијом и наводи да су свештеници у Немачкој уплашени…

– Постоји велика разлика између парохијала и епархијала. Парохијал имају многе епархије и плаћају га на нивоу парохије чланови цркве на добровољној основи. Једино у Босни и Херцеговини не постоји традиција парохијала. Епархијал је нешто што не постоји нигде. То је некаква новотарија. Свештеници у Немачкој су уплашени. Боје се за своја места и стога су почели да скупљају тај фамозни епархијал. Од појединих имућнијих Срба су добијали једнократне уплате и до 10.000 евра. Незадовољство оваквим потезима владике Григорија расте у Немачкој, нарочито у Берлину – каже наш саговорник и додаје:

– Читава прича са донаторском вечером је исконструисана да би се од Срба у Немачкој узело што више новаца.

Alo

Поделите:

3 Коментари

 1. Obzirom da domaći popovi ovde po Srbiji maznu po 2-3 hiljadarke nekoliko stihova otpevaju dok svete vodicu onda je njegova tarifa tamo za gastarbajtere mizerna……
  Odnosno lakše nemac zaradi 300 evra nego srbin u Srbiji 3000din.
  Realno bi bilo mi da plaćamo oko 1000 din. a švabovi najmanje 100 evra.
  To bi bio neki realni odnos ali pošto je ovde sve blesavo i opičeno po defaultu pa još i zavidno našli Grigorija da je reketaš?????
  Nije to termin koji odgovara realnoj platežnoj moći.
  Čak je očigledno povoljan ali sa ove tačke gledišta slepca zaglavljenog u zavist nama to izgleda kao sablazan.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here