Владика Григорије: Судбина Kосова је у рукама Американаца

Поделите:

Судбина Kосова је у рукама Американаца, говорио ми је патријарх Павле уочи сваког одласка делегације СПЦ у САД на преговоре о Kосову, изјавио је у интервјуу за магазин Српска еконимија владика Григорије, епископ Дизелдорфа и Немачке, који је 2004. и 2005. предводио делегацију СПЦ у разговорима о Kосову у Вашингтону.

„Пред сваки одлазак у САД дуго сам разговарао с нашим патријархом Павлом о свему, а нарочито о Kосову. Безброј пута ми је у то време поновио: ‘Покушајте да поправите тамо слику о нама’, па би потом додао да је ‘судбина Kосова у рукама тих људи’“, рекао је владика Григорије.

Патријарх Павле био је, прма речима владике Григорија, „уистину црквен човек, који је живео и сваким дамаром осећао проблем Kосова“.

„Неретко би ме подсећао на разлику између нас и политичара, тојсет – да су они спремни на компромисе и да се неретко опредељују за политику која их одржава на власти, а да је нама, Цркви, тј. свештенству и верујућем народу, важна пре свега Божја правда“, нагласио је владика.

Присећајући се разовора у САД 2004. и 2005. о Kосову у Вашингтону владика Григорије истиче кратак разговор „са извесним господином Фридом“.

„Он је тада разговор започео отприлике овако: ‘Kосово ће бити независно и о томе нема дискусије’. Одговор наше делегације на такав његов став био је: ‘О томе ћете разговарати с државом Србијом, а ми смо овде да разговарамо о заштити људи, манастира и цркава’“, навео је владика.

На питање како тумачи појам „секуларна држава“ и какав је у Србији данас однос државе и цркве, владика Григорије истиче да је за својих 50 година „на нашим просторима живео сам у најмање три државна система, у којима је Црква постојала на различите начине“.

„Kада из садашње перспективе размишљам о тим временима, могу слободно рећи да сам најпотпунији осећај слободе унутар Цркве имао, парадоксално, у време када је она била под притиском државе, у време комунизма или, тачније, социјализма. То су биле осамдесете године“, навео је Григорије.

Он је оценио како „данас имамо ситуацију која се“, по његовом уверењу, „може назвати замешатељством у односима између државе и Цркве“.

„Тако нам се сада у једном тренутку учини да постоји симфонија у том односу, али већ у другом да поменути однос ипак одликује потпуна дисонанца. Такво је, дакле, стање када је реч о Србији, али не треба заборавити ни то да СПЦ функционише и изван Србије, у републикама бивше Југославије, Европи, Америци, Аустралији“, рекао је владика, указујући да су у том државама „односи државе и Цркве друкчији“.

Владика каже да сви осећју да је „срж постојања наше Цркве ипак у Србији, најконкретније у Београду“, јер се то стање ствари рефлектује и црквене великодостојнике који су „мање или више удаљени од тог нашег црквеног и политичког центра“.

„Ако бисте од мене тражили да једном реију изразим своје осећање у вези с данашњим односом државе и Цркве, та реч гласила би – зебња“, нагласио је владика Григорије у интервјуу за магазин Српска економија.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here